UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна через "Північний потік-2" може втратити до 3% ВВП – посол США

Трубопровід істотно знизить транспортування газу через Україну.

Будівництво російським "Газпромом" нового газопроводу "Північний потік-2" завдасть Україні значних збитків, який може скласти до 3% валового внутрішнього продукту. Про це заявила посол США в Україні Марі Йованович.

"Північний потік" знизить транспортування газу через України... Це може призвести до втрат у розмірі до 3% ВВП країни", – сказала вона на конференції Oil&Gas у вівторок.

Нагадаємо, що Європейська комісія 8 листопада хоче внести пропозицію про те, що правила Третього енергопакету Євросоюзу повинні поширюватися і на трубопроводи, що йдуть в ЄС з третіх країн.

Раніше повідомлялося, що Єврокомісія вважає, що "Північний потік-2" може нашкодити і Євросоюзу. Адже його побудова може спричинити збільшення імпорту російського газу, що посилить енергетичне домінування Росії в Європі і завадить диверсифікації поставок.

Згідно з розрахунками експертів угорського аналітичного центру REKK, сценарій поставок газу по "Північному потоку-2" може призвести до збільшення розриву між цінами на газ у Західній і Східній Європі до 2020 року.

Детальніше про ризики "Північного потоку-2" читайте в статті Олени Павленко "Третій непрохідний" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".