UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна постачає до Угорщини основну частину газу — Макогон

Йдеться не про транзит з РФ. 

Наша країна продовжує постачати Угорщині основну частину газу, заявив очільник "Оператора ГТС України" Сергій Макогон. Він пояснив, чому це відбувається на своїй сторінці в Фейсбук. 

"Після пафосного підписання довгострокового контракту з Газпромом і запуску Турецько-Болгарсько-Сербського потоку Угорщина, як і раніше, продовжує отримувати більшу частину газу для потреб країни через Україну, але це не транзит із РФ. Наразі Угорщина отримує з України майже вдвічі більше газу, ніж із Сербії через Турецький потік", - написав Макогон. 

Свої слова про те, що після вибуху на газопроводі в Болгарії саме з України Угорщина отримує основну частину газу він підтвердив графіком. 

"Слід зазначити, що Газпром не транзитує газ через Україну до Угорщини з 1 жовтня. Хоча має повністю сплачені потужності для транзиту обсягом 24 млн м3 на добу", - підкреслив глава оператора.

Читайте також: Україна готова знизити вартість транзиту газу та надати свої сховища для стратегічного резерву — Зеленський

Нагадаємо, що "Газпром" 1 жовтня зупинив транзит газу через Україну в напрямку Угорщини. При цьому заявки на транзит не надійшли, хоча потужності з України в Угорщину законтрактовані на весь газовий рік - з жовтня 2021 рік по 30 вересня 2022, - в розмірі 24,6 млн куб. м на добу.

Як писало ZN.UA, Україну очікує падіння транзиту та унеможливлення віртуального реверсу газу з Угорщини. Про це у своєму тексті для ZN.UA пишуть експерти Центру досліджень енергетики Марія Якуб та Олександр Харченко у тексті - "Які наслідки матиме для України новий газовий контракт між Угорщиною і "Газпромом".