UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна і Польща домовилися поліпшити умови для вантажних перевезень

Це може збільшити обсяги торгівлі між Україною та ЄС.

Міністри інфраструктури України і Польщі - Олександр Кубраков Анджей Адамчик - на зустрічі 31 січня домовилися поліпшити умови для вантажних перевезень між країнами, повідомляє Офіс президента

Фото: Офіс президента

Що саме домовилися зробити:

У спільній заяві підкреслюється, що усі перераховані пункти взаємопов’язані та мають бути реалізовані в повному обсязі.

Читайте також: Польща готова передати Україні десятки тисяч патронів

Крім того, сторони відзначили зацікавленість польських нафтогазових компаній PGNiG та PKN Orlen в інвестиціях в український нафтогазовий сектор та домовилися сприяти їхній співпраці з НАК «Нафтогаз України» в цьому напрямку. Компанія KGHM висловила готовність почати перемовини щодо спільної розробки покладів кольорових металів.

Кожних півроку в україно-польських відносинах виникає висока напруга через квоту для автоперевізників, яку дві країни узгоджують на умовах паритету.  Ось уже кілька років квота становить 160 тисяч для кожної сторони. Але Києву цього мало, й він хоче 200 тисяч дозволів на рік, і навіть більше. Адже Польща — основне вікно України в Європу: на цю країну припадає близько 40% усіх українських вантажних перевезень до держав Євросоюзу. А дефіцит дозволів обмежує торгівлю України з країнами ЄС. Більш детально читайте у статті Володимира Кравченка «Як із Польщі вибити квоти для українських автоперевізників?»