UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угоду про розподіл продукції на Скіфській ділянці шельфу Чорного моря буде підписано протягом місяця

Зараз вирішуються необхідні процедурні моменти, практичні роботи на Скіфській ділянці в Чорному морі сторони розраховують розпочати вже цього року. У першу чергу будуть проведені всі геотехнічні роботи, щоб позначити зону для подальшого буріння свердловин.

Україна і провідні енергетичні компанії підписали договір щодо укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться по Скіфській ділянці на шельфі Чорного моря.

Церемонія підписання відбулася у середу, 25 вересня в Нью-Йорку. З боку Кабінету міністрів України документ підписав міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. Документ також підписали представники компаній Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, OMV Petrom.

"Ми зробили перший крок згідно з чинним законодавством, який повинен відбутися при підписанні угоди про розподіл продукції. Ми позначили ті напрямки, які дозволять нам завершити підписання, яке відбудеться, на мою думку, і наших колег, протягом місяця в Києві", - сказав Ставицький після церемонії підписання.

За його словами, зараз вирішуються необхідні процедурні моменти, практичні роботи на Скіфській ділянці в Чорному морі сторони розраховують розпочати вже цього року.

Ставицккий зазначив, що в першу чергу будуть проведені всі геотехнічні роботи, щоб позначити зону для подальшого буріння свердловин.

За домовленістю, зазначив міністр, планується пробурити 2 свердловини в 2014 році, або трохи пізніше.

"За підрахунками наших колег, компанії Exxon Mobil і всього консорціуму, йдеться приблизно про 8-10 млрд куб при промисловій розробці на рік", - сказав він, відповідаючи на запитання про перспективи видобутку газу на шельфі Чорного моря.

Він додав, що видобуток на подібних об'єктах починається мінімум через 3 роки після початку геотехнічних робіт, а на оптимальні обсяги видобутку очікується вийти на 5-7 рік.

Як повідомлялося, Україна в 2012 році провела три конкурси на укладення УРП: по Юзівській (Харківська та Донецька обл.), Олеській (Львівська та Івано-Франківська обл.) і Скіфській ділянках.

Переможцями конкурсу на розробку Олеської ділянки стала американська Chevron, Юзівської - англо-голландська Shell, Скіфської - консорціум на чолі з американською ExxonMobil (40%, оператор), Shell (35%), австрійської OMV в особі румунської "дочки" Petrom (15%) та НАК "Надра України" (10%).

Площа Скіфської ділянки становить 16,698 тис. кв. км, її територія межує з островом Зміїний. Раніше сумарні інвестиції в Скіфську ділянку оцінювалися в 10-12 млрд дол., прогнозований щорічний обсяг видобутку природного газу - до 3-4 млрд куб. м, надходження в бюджет - 80-90 млрд грн.

Консорціум переможців УРП по Скіфській ділянці в рамках конкурсу запропонував спеціальний платіж у розмірі близько 325 млн дол., переможець УРП по Юзівській ділянці - близько 400 млн дол.

Україна 24 січня 2013 року підписала перше УРП на 50 років з компанією Shell, яка буде інвестувати і добувати газ на Юзівській площі. Церемонія відбулася у присутності президента в Давосі, де на той момент проходив Всесвітній економічний форум.

Підписання УРП з Chevron до останнього часу затримувалося через складнощі з їх узгодженням з Івано-Франківським та Львівським облрадами, однак 20 лютого після внесених в проект УРП правок Івано-Франківська облрада схвалила цей документ. Нова дата підписання двох УРП - до 24 листопада цього року. !zn

Читайте також:

Івано-Франківська облрада схвалила "газову" угоду з Chevron, але виставила ряд умов

Посол США назвав своїм пріоритетом зміцнення енергетичної незалежності України

Азаров оцінив вартість сланцевого газу українського видобутку в 130 доларів за тисячу кубометрів

Україна і Shell дали старт фактичній роботі з видобутку газу