UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США можуть заборонити купувати облігації РФ

Заборону наразі розглядають на рівні Палати представників, остаточно її має ухвалити Сенат

Конгресмени США пропонують заборонити американцям купувати російські облігації, про це свідчать ухвалені Комітетом з правил Палати представників поправки до проєкту оборонного бюджету США на 2022 рік, передає «Голос Америки».  

Поправка авторства двох конгресменів-демократів пропонує заборонити американським громадянам купувати чи продавати російські державні облігації на первинному та вторинному ринках. 

Рішення ухвалили у відповідь на втручання Росії у попередні вибори США.

Крім того, комітет ухвалив поправку, яка вимагає від Білого дому визначити, чи підпадають під персональні санкції 35 російських високопосадовців, бізнесменів та медійних осіб. До цього списку включили прем’єр-міністра Росії Михаїла Мішустіна, прес-секретаря Володимира Путіна Дмитрія Пєскова, олігархів Романа Абрамовича та Олега Дерипаску, очільника «Газпрому» Олексія Міллера та голову «Роснєфті» Ігоря Сєчіна, російських пропагандистів Володимира Соловйова, Констянтина Ернста та Маргариту Симонян.

Для введення поправок в дію законопроєкт про оборонний бюджет США на 2022 рік, до якого їх внесли, має схвалити Палата представників, потім Сенат, а після цього його має підписати президент США.

Читайте також: Мінфін продав держоблігацій на 5 мільярдів гривень

До слова, у 2020 році Україна продала держоблігації на понад 380 млрд грн. Як писало ZN.UA, інвестори в зовнішні облігації України отримують штучні переваги над внутрішніми інвесторами в валютні облігації, адже процентна ставка для першої категорії інвесторів вище. А потенційно значний попит на валютні ОВДП стримується встановленням їх низької прибутковості та адміністративними обмеженнями, зафіксованими в Меморандумі з МВФ. Детальніше про ситуацію з ОВДП читайте в тексті Тетяни Богдан «Злети і падіння на ринку держоблігацій».