UA / RU
Підтримати ZN.ua

Члени Комітету монетарної політики НБУ допускають зниження облікової ставки вже у наступному році

Мова може йти про зниження ставки на 2-4 відсоткові пункти.

Комітет монетарної політики НБУ в черговий раз одностайно висловився за збереження облікової ставки на рівні 25%. Проте дехто з членів комітету допускає зниження ставки на 2-4 відсоткові пункти уже наступного року. Про це повідомляє пресслужба НБУ за підсумками дискусії 7 грудня.

На думку учасників дискусії, утримання облікової ставки на рівні 25% упродовж останніх шести місяців разом із режимом фіксації офіційного курсу та заходами регулювання валютного ринку стали важливими чинниками збереження макрофінансової стабільності в умовах повномасштабної війни.

«Завдяки такій політиці НБУ вдалося утримати під контролем курсовий і ціновий тиск, а також досягнути певного прогресу в стабілізації очікувань бізнесу та населення. Члени КМП також відзначили, що послідовна комунікація НБУ щодо своїх кроків та твердості намірів стосовно проведення тривалої відносно жорсткої монетарної політики мала ефект на поступове зростання ставок банків за гривневими депозитами. У результаті відбувся злам тренду на зниження частки строкових вкладів населення. Ефекти від червневого підвищення облікової ставки ще не вичерпалися, залишається доволі суттєвий простір для подальшої трансмісії в ринкові ставки. Тож, на думку членів КМП, збереження ставки на поточному рівні сприятиме як закріпленню вказаних здобутків, так і подальшому зростанню привабливості гривневих активів, зниженню невизначеності, а відповідно підтриманню курсової стабільності та поступовому зниженню інфляції в наступних роках», - йдеться у повідомленні.

У Комітеті впевнені, що рішення зберегти облікову ставку виглядає найбільш збалансованим. Зниження одних проінфляційних ризиків із моменту попереднього засідання КМП нівельовано новими джерелами інфляційного тиску, а згідно з ринковими опитуванннями, збереження ставки у грудні є очікуваним рішенням для учасників фінансових ринків.

«Натомість будь-який неочікуваний крок зі зниження облікової ставки, навіть доволі незначний, міг би спровокувати в поточних умовах погіршення очікувань і збільшити невизначеність. Водночас і підвищення облікової ставки наразі складно аргументувати, оскільки це може призвести до надмірного посилення монетарних умов», - повідомляють у НБУ з посиланням на позицію членів Комітету.

Читайте також: НБУ переміг Мінфін. А програли ми

Більшість учасників дискусії вважають, що утримувати облікову ставку на рівні 25% потрібно щонайменше упродовж усього наступного року. Але кілька членів КМП відзначили формування передумов для дещо швидшого переходу до циклу зниження облікової ставки

На думку більшості, жовтневий прогноз щодо збереження облікової ставки на рівні 25% до 2 кварталу 2024 року має високу ймовірність реалізації. Меншість вважає, що цикл зниження облікової ставки може розпочатися раніше, ніж передбачав жовтневий прогноз. Вони очікують, що вже упродовж наступного року облікова ставка може знизитися на 2-4 в. п.

«Двоє з них зауважили, що бачать підстави для початку пом’якшення монетарних умов уже в першому півріччі 2023 року. На думку одного з учасників дискусії, НБУ наразі не працює в режимі класичного інфляційного таргетування, коли центробанк має реагувати на всі інфляційні шоки», - резюмували в НБУ з посиланням на результати дискусії.

Читайте також: Якщо облікова ставка НБУ не впливає на ціни, то, може, її скорочення не буде загрозою інфляції?

Нагадаємо, що правління Нацбанку ще 2 червня ухвалило рішення про підвищення облікової ставки до 25%. Експерти ZN.UA тоді наголошували, що ставка у 25% – це найвищий рівень із 2015 року. Таке різке і суттєве підвищення має на меті кілька цілей. По-перше, взяти під контроль зростання цін. По-друге, НБУ робить суттєво привабливішими гривневі активи, у тому числі разом із ключовою ставкою зросте прибутковість за гривневими депозитами та ОВДП. В той же час при зростанні ставки значно дорожчають як споживчі кредити, так і іпотечне кредитування.