UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МВФ озвучили умови для отримання Україною наступного траншу

У Фонді очікують від офіційного Києва більшого прогресу в сфері реформ.

У Міжнародному валютному фонді поки не можуть назвати дату наступного засідання Ради директорів щодо прийняття рішення по третьому траншу для України. При цьому у Фонді зазначають, що це залежить від досягнутого в Україні прогресу в сфері реформ, а також від ясності статусу Кабінету міністрів і парламентської коаліції.

"Я не можу назвати дату, коли Рада директорів підведе підсумки другого перегляду. Це дійсно залежить від вирішення відкритих питань, але також від наявності чіткого розуміння щодо статусу уряду і коаліції", - заявив у Вашингтоні речник МВФ Джеррі Райс.

За його словами, "відриті питання" передбачають необхідність реалізації реформ державного управління та боротьби з корупцією, які з самого початку були центральною частиною програми МВФ для України.

У той же час Райс підкреслив, що Фонд "залишається в повній взаємодії з українською владою". При цьому в МВФ чекають від офіційного Києва більшого прогресу в сфері реформ. Райс підкреслив, що з боку України "був досягнутий повільний прогрес" в поліпшенні системи управління та боротьби з корупцією, а також у зменшенні впливу особистої зацікавленості в реалізації політики.

Напередодні Крістін Лагард заявила, що Фонду складно продовжувати співпрацю з Україною за програмою розширеного фінансування EFF без належної боротьби з корупцією.

У свою чергу посол США в Україні Джеффрі Пайетт назвав заяву Лагард про ризик припинення підтримки Фондом черговим аргументом необхідності проведення реформ.

При цьому у Національному банку України заявили, що Україні життєво необхідно якнайшвидше відновлення співпраці з МВФ.

У результаті президент Петро Порошенко в телефонному режимі обговорив з Лагард політичну ситуацію, що склалася в Україні, та шляхи її вирішення. Співрозмовники досягли домовленості про підготовку "дорожньої карти" пріоритетних реформ.

Раніше агентство Bloomberg писало про те, що після відставки міністра-реформатора Айвараса Абромавичуса і його заяв про корупцію у владі, серед інвесторів знову з'явилися страхи про дефолт України через побоювання про уповільнення реформ.

У Держдепартаменті вже заявили, що США хочуть бачити продовження реформ Абромавичуса в Україні. Також посли країн G7 закликали Україну продовжувати курс реформ у співпраці з МВФ.