UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трейдери Ахметова та Коломойського продовжують панування на електроринку - результати аукціонів Енергоатому

Енергоатом заперечує звинувачення щодо участі в змові. 

Наші прогнози справдилися - найбільші обсяги електроенергії (разом більше 70%) на аукціонах Енергоатому скупили компанії ДТЕК Рената Ахметова та "Юнайтед Енерджі" Ігоря Коломойського.

Втім на суттєве зниження ціни Енергоатом, на відміну від ГарПоку, не пішов, і продавав електроенергію по 2 300 - 2 400 грн за мвт-год, аби уникнути принаймні обвинувачень у прямих втратах для держави. Втім і суттєвого заробітку вони не отримали, оскільки індекс базового навантаження на лютий складає 2 637 грн за мвт-год, а на березень - 2 374 грн за мвт-год.

Нагадаємо, що надалі за планом трейдерів, які маючи сукупний попит на Ринку на добу на перед (РДН) у 81%, отримали величезну ринкову владу, вони мають підняти ціну на РДН та перепродати електроенергію, куплену задешево у ГарПоку та Енергоатому із суттєво збільшеною маржою.

Зауважимо, що Енергоатом поспішив заперечити звинувачення та припущення щодо участі Енергоатома в змові на ринку електроенергії.

Читайте також: Найбільший витік даних зі швейцарського банку: серед клієнтів Ахметов, Коломойський та Лазаренко

Як писало ZN.UA, маніпуляції трейдерів Ахметова і Коломойського на електроринку тривають, держава вже втратила майже 100 млн грн. 

Нагадаємо, НКРЕКП на своєму екстреному засіданні 4 лютого запровадила обмежувальні заходи, необхідні для подолання профіциту (надлишку) на ринку електроенергії та стабілізації цін.

Раніше експерти ZN.UA висловили припущення, чому в Україні обвалилися ціни на оптовому ринку електроенергії. На думку аналітиків ZN.UA, єдина причина – таким чином ринок відреагував на включення 15 енергоблоків АЕС.