UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тепличні помідори та огірки стануть недоступними - прогноз цін на продукти від "Інституту аграрної економіки"

Здорожчання спричинене цілою низкою чинників: тарифами на електрику, водопостачання, вартістю оренди приміщень та комунальних послуг, підвищенням зарплат та транспортними витратами.

На продовольчому ринку України спостерігається стійка тенденція до зростання цін практично на всі продукти харчування, проте один із сегментів ринку зазнає такого стрибка цін вже у поточному зимово-весняному періоді, що його продукція стане недоступною для громадян з низьким рівнем доходів. Такий прогноз озвучила завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало.

За розрахунками науковців Інституту, у першому кварталі 2022 року очікується подальше підвищення цін – залежно від виду овочів – на 15-25% проти цін початку поточного року. При цьому, вартість борщу у січні 2022 року більш ніж у 2 рази перевищила показник січня минулого року.

Ціни на тепличні овочі в Україні можуть різко зрости у зимово-весняний період 2022 року. Ціновий стрибок передбачається настільки відчутним, що для великої частини українських споживачів – з низьким рівнем доходів, – свіжі помідори, огірки та перець у цей період будуть практично недоступні, зазначила Інна Сало.

Читайте також: Україну чекає криза парникових овочів: тепличні господарства зупиняють роботу через вартість енергоносіїв

Ціна на споживчому ринку картоплі впродовж останніх п’яти місяців залишалася практично стабільною. Втім, з огляду на тенденції минулих років у зимово-весняні місяці 2022 року очікується подальше підвищення ціни на картоплю – до 35%.

За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у I півріччі 2022 року збережеться тенденція підвищення цін на основні види м’яса – яловичину, свинину та м’ясо птиці – як мінімум на 15-20%

Середня ціна 1 кг хліба нині складає близько 30,65 грн, що перевищує показники минулого року на 23%. Найближчим часом частка вартості енергоресурсів у виробництві хлібобулочних виробів зросте з 5-7% до 15-20%. З урахуванням інфляційного фактора, це призведе до подальшого подорожчання хліба та хлібобулочних виробів на 10-25%.

Очікується поступове сезонне збільшення відпускної ціни насіння соняшнику, що відб'ється на зростанні ціни соняшникової олії. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, до серпня 2022 року цей вид агропродукції може здорожчати в межах 20% – до 75 грн/л.

Очікується, що споживча ціна на гречану крупу може зрости на 15-20% і перевищити 65 грн/кг, на крупу ячну – на 10-12% (18 грн/кг), на пшоняну – на 10-15% (20 грн/кг).

Читайте також: Більша частина українського бізнесу попередила про зростання цін: які продукти й послуги здорожчають

Найменших змін зазнали споживчі ціни на свинину, зауважила науковець. На початок січня 2022 року ціна на неї у порівнянні з січнем 2020 року підвищилася на 6,8% – до 123,75 грн/кг.

Споживча ціна на сало збільшилася на 19,8% у порівнянні з 2020 року і склала 90,24 грн/кг.

Найбільше – на 26,6% – в цей період зросли ціни на м’ясо птиці. Нині тушка куряча коштує 70,82 грн/кг.

Читайте також: АТБ попередило про зупинку реалізації продуктів основної групи: що може зникнути з полиць магазинів

За словами Інни Сало, здорожчання спричинене цілою низкою чинників. Перш за все, це урядове збільшення з січня 2021 року тарифів на електроенергію через скасування пільгового тарифу (+36,6%), водопостачання (+10,9%), водовідведення (+17,3%), підвищення цін на енергоносії, плати за оренду приміщень та комунальних послуг в цілому, рівня заробітної плати працівників, транспортних витрат, зокрема, бензину А-95 (+22%) тощо.

Підвищення витрат за вказаними напрямами змусило виробників збільшити вартість харчової продукції. Відтак, індекс інфляції на споживчому ринку України в 2021 році зріс удвічі – до 10%.

У торговельній мережі відбулося підвищення роздрібних цін на овочі борщового набору, зазначила експерт. Зокрема, на початку січня 2022 року проти жовтня 2021 року ціна на картоплю зросла на 1% (8,76 грн /кг), капусту білокачанну – на 54% (12,09 грн/кг), цибулю ріпчасту – на 26% (12,09 грн/кг), моркву – на 11% (9,98 грн/кг).

Падіння обсягів світового виробництва олійних культур у 2020 р. спричинило стрімке зростання світових цін на олію та шрот, що знайшло своє відображення на внутрішньому продовольчому ринку України, де ціна на соняшникову олію зросла на 85 %. На початку січня 2022 року вона коштувала в середньому 61,43 грн/л.

Гречана крупа на початку січня 2022 року проти відповідного періоду минулого року подорожчала на 27, % – до 47,77 грн/кг, ячна – до 15,80 грн/кг (+21,7%), пшоняна – до 18,42 грн /кг (+5,2%). Ця тенденція зберігатиметься й надалі.

Читайте також: Кабмін обмежив зростання цін на газ для виробників хліба, молока та курятини

На думку експертки, деякий час різке зростання споживчих цін може стримувати постанова КМУ "Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення" від 22.04.2020 № 341 та зміни до неї від 30 грудня 2021 року. Згідно з положеннями документа, граничний рівень торговельної надбавки не може перевищувати 10 % для визначеного переліку "соціальних" товарів. Проте, до стабілізації цін на енергоносії говорити про остаточне вирішення цієї проблеми зарано.

Нагадаємо, серед потоку негативних обіцянок і прогнозів є також і позитивні. Так, за словами глави НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка, після закінчення 30 квітня 2022 року дії нинішніх річних контрактів на газ для побутових споживачів, українцям будуть запропоновані нові річні контракти, причому, ціни, скоріш за все, будуть нижчими від теперішніх.

31 грудня 2021 року міністр агрополітики Роман Лещенко підписав із виробниками соціально значущих продуктів харчування меморандум щодо стабілізації цін на природний газ власного видобутку. Документ обмежує націнку на газ, який видобуто в Україні, на рівні 25%.

Серед галузей, які мали потрапити під дію наказу, - виробництво борошна пшеничного (класифікатор видів економічної діяльності (КВЕД) - 10.61), молока пастеризованого (КВЕД - 10.51), хліба житньо-пшеничного (КВЕД - 10.71), яєць курячих (КВЕД - 01.47), птиці (тушка куряча) (КВЕД - 10.12) та олії соняшникової (КВЕД - 10.41). Тобто, виробництва продовольчих товарів, що мають суттєву соціальну значимість.