UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суркіси проти Приватбанку: НАБУ відкрило справу за спробу заволодіти майном банку

Фігуранти справи ще не визначені.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) відкрило кримінальне провадження за фактом незавершеного замаху на заволодіння майном державного Приватбанку в особливо великих розмірах щодо справи братів Суркісів. Про це повідомив екс-депутат ВР Сергій Лещенко у своєму телеграм-каналі.

Кримінальне провадження відкрито за статтею 15 частиною 3 Кримінального кодексу (замах на вчинення злочину є незакінченим).

«Фігуранти справи ще не визначені - вони позначені як" група осіб ", в яку увійшли представники судової влади, чиновники Державної виконавчої служби і співробітники шести англійських компаній, пов'язаних з братами Суркісами», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Компенсація Суркісам відіб'ється на капіталі Приватбанку і дивідендах державі - член спостережної ради

Нагадаємо, 2 вересня Печерський суд задовольнив позов офшорних компаній братів Суркісів до Приватбанку і зобов'язав держбанк виплатити їм 350 млн доларів (10 млрд гривень). У таку суму позивачі оцінили суму депозитів і відсотків за ними, які були оформлені до його націоналізації.

Позиція Приватбанку полягає в тому, що всі його зобов'язання перед компаніями Суркісів були виконані в ході конвертації їх коштів в акції банку.

У Нацбанку пообіцяли зробити все, щоб не допустити втрати коштів платників податків.  Мін'юст і Кабмін заявили, що мають намір оскаржити рішення Печерського суду в апеляції.

У червні Велика палата Верховного суду частково задовольнила касаційну скаргу Нацбанку, Кабміну і Приватбанку,скасувавши рішення судів нижчих інстанцій за позовом сім'ї Суркісів про скасування рішень НБУ про визнання їх пов'язаними з Приватбанком особами та визнання недійсними договорів обміну їх коштів в банку на суму понад 1 млрд грн на акції банку (bail-in), пізніше викуплені державою за 1 грн.

Тим часом Приватбанк звернувся до правоохоронних органів за правовою оцінкою дій держвиконавця. Оскільки банк 5 травня отримав чотири нові постанови про примусове виконання рішення суду від 9 лютого 2017 року про виплату на користь шести офшорних компаній братів Суркісів більше $ 250 млн.

Детальніше про судове свавілля у справі "Приватбанку" читайте в статті Юлії Самаєвої   "Юридична бісіклета Суркісів"   на сайті   ZN.UA.