UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд скасував рішення Нацбанку про заборону PwC проводити аудит банків

У НБУ наполягали, що PwC не встановила ризики в Приватбанку, які призвели до неплатоспроможності.

Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) скасував рішення Національного банку україни (НБУ) про виключення компанії PwC (ПрайсвотерхаусКуперс) з реєстру аудиторських фірм, які мають право на проведення перевірок банків. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Таке рішення суд прийняв 29 травня. Він також визнав неправомірними дії НБУ щодо анулювання свідоцтва про включення компанії до реєстру.

Рішення суду не вступило в законну силу і Нацбанк готується його оскаржити.

Правління НБУ виключило PwC з реєстру в липні 2017 року на запит Комітету з питань аудиту банків України у зв'язку з підтвердженням компанією "недостовірної інформації про фінансово-господарської діяльності Приватбанку, зокрема розміру кредитного ризику та регулятивного капіталу".

"Аудиторська компанія не змогла встановити ризики в Приватбанку, які згодом призвели до його неплатоспроможності і подальших витрат держави, пов'язаних з націоналізацією банку", - йдеться в повідомленні НБУ.

Як писало DT.UA, на думку юристів, держава повинна була слідувати дещо іншої стратегії, якщо хотів довести недбалість PwC щодо перевірки Приватбанку.

Детальніше про судові позови Приватбанку читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Другий фронт Приватбанку" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".