UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стефанишина назвала аргументи, які Україна представить Єврокомісії для формування позиції по "Північному потоку-2"

Йдеться про дві складові питання - про енергетичну безпеку та про збереження конкуренції на європейському ринку газу.

Україна готова передати Європейській комісії аргументи для формування позиції щодо "Північного потоку-2". Про це повідомляє "Урядовий портал" за підсумками робочого візиту до Брюсселя віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

Так, Україна наполягатиме, що йдеться про дві складові цього питання - про енергетичну безпеку та про збереження конкуренції на європейському ринку газу.

"До російського газопроводу та оператора правила європейського газового ринку повинні бути застосовані повною мірою. Ці правила вже довели свою ефективність запобігати зловживанням подібних природних монополій. Сертифікація "Північного потоку-2" без дотримання європейських норм стане серйозним ударом по конкуренції на газовому ринку. Україна готова надати аргументи для формування позиції Європейської Комісії", – зазначила віцепрем'єр-міністр.

За словами Стефанішиної, у відповідь на запит українського Уряду Європейська Комісія підтвердила готовність долучити Україну до консультацій щодо сертифікації "Північного потоку - 2".

У ході зустрічі Стефанішиної з виконавчим віцепрезидентом з питань технологій та інновацій, Єврокомісаром з питань конкуренції Маргрет Вестагер, остання наголосила, що Європейська Комісія від початку займала чітку позицію щодо ризиків, які несе "Північний потік 2", та підтвердила важливість збереження конкурентного середовища.

Також Маргрет Вестагер поінформувала, що Єврокомісія досліджує ситуацію, що склалася на європейському газовому ринку.

15 листопада стало відомо, що німецький регулятор BNetzA допустив НАК "Нафтогаз України" до участі у процедурі сертифікації оператора російського газопроводу "Північний потік-2". 

Раніше, 22 жовтня, РНБО ініціювала звернення до міжнародних організацій щодо готовності України прокачувати через свою ГТС додаткові 55 млрд кубів газу (понад ті 40, які має прокачувати за контрактом з "Газпромом" до 2024 року). А президент Володимир Зеленський запропонував Росії знижку на постачання цих додаткових обсягів.

На думку експертів, готовність України включитися у пошуки виходу з газової кризи не лише вибиває козирі з рук російських дипломатів, а й чітко демонструє: Україна грає за європейськими правилами.

Водночас, як вважають експерти, та все частіше про це говорять світові політики, Росія використала у своїх інтересах ситуацію на світовому ринку після пандемії (збільшення потреб у газі та сировині) та знизила поставки, що стало одним із факторів вибухового зростання ціни на газ у Європі. РФ дає зрозуміти європейським партнерам, що збільшення поставок газу можливе за умови схвалення сертифікації оператора "Північного потоку-2.

Про те, чому в Києві не згодні з Вашингтоном і вважають, що Росія вже використовує енергоресурси як зброю, читайте в статті Михайла Гончара "Північний потік-2": три мети Путіна та як його зупинити".