UA / RU
Підтримати ZN.ua

США пропонують підняти стелю цін на російську нафту – Bloomberg

Таке рішення не позбавить РФ доходів, але допоможе зберегти постачання нафти на світовий ринок.

США пропонують встановити стелю цін на нафту, що експортується з Росії, вище 60 доларів за барель, і це вище, ніж планувалося раніше, пише Bloomberg.

Під час обговорення плану, підготовленого Міністерством фінансів США у відповідь на повномасштабне вторгнення президента РФ Владіміра Путіна до України, пропонувався ціновий коридор близько $40-60.

Міністр фінансів США Джанет Єллен та її заступник Уоллі Адейємо виступають за прив'язку стелі цін до ціни нафти Urals – основної експортної марки РФ – за останні кілька років. Тобто $63-64.

Проте аналітик нафтового ринку з Rapidan Energy Group Хантер Корнфейнд переконаний, що гранична ціна, швидше за все, буде близькою до нинішньої ціни Urals. Середня ціна цієї марки цьогоріч становила трохи більше $81 долара за барель порівняно з $69 доларами у 2021 році, цього місяця нафта цієї марки торгувалася по $74 за барель.

«США шукали ціну, яка була б достатньо високою, щоб покрити виробничі витрати та стимулювати продовження виробництва», - йдеться у матеріалі.

Стеля $60 доларів, з одного боку, може завадити планам позбавити РФ доходів від нафти, які агресор використовує на війну проти України, але з іншого – може бути достатньо високою, щоб Росія не відмовилася від її постачання на світовий ринок.

Водночас у США побоюються, що різкі обмеження «затримають» нафту на внутрішньому російському ринку та спричинять різкий стрибок світових цін, оскільки раніше в Росії заявляли, що вони не постачатимуть нафту країнам, які запровадять цінову стелю незалежно від ціни на нафту.

Читайте також: Росія заявляє, що не продаватиме нафту країнам, які підтримають граничну ціну

Що може вплинути на остаточне рішення щодо «цінової стелі», читайте у статті директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка «Нові санкції проти російської нафти: диявол ховається в деталях».