UA / RU
Підтримати ZN.ua

Справа державних хлібозаготівельних підприємств: оголошено підозру трьом директорам

Виякрито механізм формування штучної заборгованості державних хлібозаготівельних компаній.

Керівники щонайменше трьох державних хлібозаготівельних підприємств у 2011-2017 роках організували схему зі створення штучної заборгованості держкомпаній, з переведенням коштів за кордон. Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

В ході досудового розслідування було встановлено, що у 2011-2017 роках керівники трьох державних хлібозаготівельних підприємств спільно зі службовцями приватних товариств організували схему зі створення штучної заборгованості держкомпаній.

Отримувані в незаконний спосіб кошти або права вимоги спрямовували через складний ланцюг перерахувань та переуступлень на підконтрольні їм компанії, в тому числі за кордоном. На сьогодні встановлено 6 епізодів злочинної схеми.

Крім того, з’ясувалося, що вищевказані особи позбавили державне підприємство торгової марки за заниженою вартістю, хоча реальна її вартість, за результатами експертиз, становила 20 млн гривень.

Досудове розслідування у справі триває.

За погодження прокурорів детективи НАБУ повідомили про підозру у розкраданні 157 млн гривень бюджетних коштів 9 особам, серед яких колишні директори державних хлібозаготівельних підприємств. Їхні дії кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 364 КК України.

Читайте також: ГоловКРУ виявило фінансові порушення у "Хлібі України" на суму у півмільярда гривень

Як писало у 2011 році ZN.UA, за створенням Державної продовольчо-зернової корпорації України насправді ховалися механізми відчуження держмайна до незрозумілої госпструктури. Первинне виробниче ядро ДПЗКУ сформували 36 дочірніх підприємств ДАК "Хліб України".

У тому ж 2011 році Господарський суд Києва відкривав провадження у справі про банкрутство державної акціонерної компанії (ДАК) "Хліб України".  Справу було закрито, оскільки "Райффайзен Банк Аваль", який виступав позивачем у даній справі, відкликав свою заяву. 

Як писала редакторка відділу економіки ZN.UA Юлiя Самаєва в статті "Держрезерв вичерпано", у 2020 році виявилося, що Державний резерв України порожній. Людину, яка ініціювала та провела позапланові перевірки на держпідприємствах, що входять до Держрезерву, виявивши численні порушення, звільнено без зрозумілих підстав та будь-яких пояснень. 

Ще через рік у Держрезерві заявили про прострочені запаси зерна та відсутність фінансування.  Хоча ще у 2015 році уряд доручив Держрезерву освіжити запаси зерна, буквально продавши старе і купивши нове. Держрезерв вимогу виконав лише частково: старе продав, а от нового не закупив