UA / RU
Підтримати ZN.ua

Соняшникова олія та борошно подешевшали, але чи надовго?

На ціни впливає низка факторів, не лише пропозиція на ринку.

Один з найбільш стабільних товарів в Україні — соняшникова олія (попри оперативні коливання ціни). Більше того, олія один з двох продуктів, які порівняно з липнем 2022 трохи подешевшали. Нині середня ціна по Україні становить 65 грн/літр проти 70 в липні 2022-го. Про це пише Лариса Гук, експертка у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру "АГРО ПЕРСПЕКТИВА", у своїй статті «Слідкуйте за цінами: йде осіннє подорожчання».

Прогнозувати ціни на олію виробники не беруться, аргументуючи це тим, що на ціноутворення впливає багато чинників. Навіть вартість нафти. Так, за оцінками асоціації «Укроліяпром», кожне зростання вартості нафти на 10 дол. призводить до зростання цін на олію на 30—50 дол.

Чи варто чекати неприємних сюрпризів від олії? Швидше ні, ніж так. Однак треба пам’ятати, що не завжди високий рівень пропозиції визначає ціну на полиці.

Другий товар продуктового портфеля, що трохи подешевшав, — борошно. За результатами липня 2023 року ціна за кіло зафіксована на відмітці 16,29 грн, в липні 2022 — 17,89 грн/кг, в серпні 2022 — 17,41 грн/кг.

Наразі підстав говорити про суттєве зростання цін немає. Водночас зауважимо, що окремі млини вже мають складнощі із закупівлею якісної пшениці, відтак не виключають деякого підвищення цін на борошно найближчим часом.

В аграрній спільноті подейкують, що в окремих регіонах пшениці 2-го та 3-го класів сумарно більше 10% не набереться. Низька якість пшениці суттєво підтримує ціни. Дорога сировина, самі розумієте, тягне за собою й ціни на готовий продукт. Особливо на печиво та смаколики.

Ціни на хліб проти липня минулого року вищі. Житній та пшенично-житній виросли в ціні на 3 грн та зупинилися поки на відмітці 36 грн/кг.

Читайте також: Ціни на продукти скоро почнуть рости: в зоні ризику м’ясо та молочка

З іншими матеріалами авторки можна ознайомитися за посиланням.