UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сьогодні ЄС знову спробує схвалити угоду про безмитну торгівлю з Україною. В ній заклали черговий компроміс

В новому тексті частково пішли на поступки Польщі та Франції.

Посли Європейського союзу у середу, 27 березня, з третьої спроби спробують схвалити продовження угоди про безмитну торгівлю з Україною. Під час попередніх двох зустрічей сторони так і не дійшли компромісу, а попередню версію документу було  відхилено через спротив  Польщі та Франціі, пише RMF FM.

Польща та Франція вимагають включити до розрахунку обсягу квот на українську сільськогосподарську продукцію 2021 рік, коли імпорт з України був низьким. Однак в документі враховувався середній показник за останні два роки, коли імпорт вже був високим. Противники угоди кажуть про необхідність дотримання балансу між необхідністю підтримки України та інтересами фермерів ЄС.

Читайте також: Польські фермери знімають блокаду з російського кордону. На кордоні України вона продовжується

Як пише видання із посиланням на кореспондента у Брюсселі, компроміс, який розглядається, передбачає, що замість усього 2021 року врахують лише півроку, починаючи з червня. Це означатиме часткове скорочення надходження українського продовольства.

Водночас Франція та Польща досі намагаються застосувати кількісні обмеження щодо української пшениці, які наразі стосуються лише цукру та яєць, а після компромісу з Європарламентом – також птиці, круп, вівса та меду.

Франція також прагне включити до списку ячмінь, однак це на разі не погоджено. Міністр сільського господарства Бельгії Девід Кларінваль дав зрозуміти у вівторок, що згоди на таку пропозицію від країн Європейського Союзу не було.

Читайте також: Угорщина, ігноруючи протести своїх фермерів, не продовжуватиме заборону на український мед

 Зігдно з аналітичним дослідженням експертів незалежного Інституту публічних фінансів (IPF) у Польщі  імпорт української агропродукції до Польщі не є головним фактором, через який закупівельні ціни в країні значно впали, а відтак становище фермерів погіршилось. 

Водночас міністр розвитку та технологій Польщі Кшиштоф Гетьман заявив, що до кінця тижня конфлікт між Польщею та Україною щодо агропоставок може завершитись. Адже сторони дуже просунулись у питанні регуляції ринків та планується підписання угоди.