UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ та прокуратура проводять обшуки на ГЗК Ахметова у Кривому Розі

Група “Метінвест” звинувачує оперативників у порушеннях та закликає працювати у правовому полі.

Представники правоохоронних органів проводять на гірничо-збагачувальних підприємствах групи "Метінвест" олігарха Ріната Ахметова у Кривому Розі обшуки. Вони стосуються податкових порушень, які у "Метінвесті" заперечують.

Зазначимо, що всього правоохоронці розслідують близько 200 справ, що стосуються бізнесу олігарха Ріната Ахметова. Генеральний прокурор Ірина Венедиктова особисто увійшла до групи прокурорів у двох кримінальних справах, які стосуються бізнесу Ахметова

У "Метінвесті" кажуть, що обшуки проводять представники СБУ, БЕБ та прокуратури. Там кажуть, що оперативники вилучають комп'ютери.

"У своїх діях правоохоронці фактично привласнили собі функцію податкової служби, намагаючись в обхід податкового законодавства встановити додаткові податкові зобов'язання для бізнесу", - йдеться у заяві "Метінвесту".

"Метінвест" каже, що "усі підприємства групи відкрито та прозоро взаємодіють із будь-якими контролюючими органами".

У Бюро економічної безпеки, Офісі генерального прокурора та СБУ спочатку не повідомили про обшуки. Пізніше генеральна прокурорка Ірина Венедиктова агенції "Інтерфакс-Україна" підтвердила проведення слідчих дій, але відмовилася прокоментувати ситуацію.

"Поки що нічого коментувати. Тривають слідчі дії", - сказала вона у кулуарах зустрічі з приводу 30-річчя Американської торгової палати.

Основними акціонерами Metinvest BV є група "СКМ" (71,24%) та група "Смарт-холдинг" (23,76%), що спільно управляють компанією. ТОВ "Метінвест Холдинг" - керуюча компанія групи "Метінвест".

Читайте також: Венедіктова особисто увійшла до групи прокурорів у двох кримінальних справах, що стосуються бізнесу Ахметова

Нагадаємо, у листопаді минулого року президент Володимир Зеленський, під час свого другого пресмарафону, заявив, що розвідки інших країн повідомляють, нібито в перших числах грудня в державі може відбутися переворот. При цьому, він зазначив, що "представники з України з представниками Росії обговорюють участь Ріната Ахметова в державному перевороті в Україні".

Після цього генпрокурорка Ірина Венедіктова опублікувала допис у Фейсбук, у якому йшлося, що правоохоронні органи розслідують близько 200 справ, у яких фігурує бізнес Ріната Ахметова.

Фактично зависла одна з основних справ проти Ахметова - справа "Роттердам+".

У квітні 2016 року НКРЕКП розпочала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ГРЦ) на електроенергію. Порядок визначав ціну вугілля за формулою "ціна в порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну". Згодом САП та НАБУ у 2019 році повідомили про підозру низці осіб, зокрема, ексглаву НКРЕКП Дмитра Вовка та співробітників групи "ДТЕК", звинувачуючи у завданні збитків споживачам та державі. Провадження у цій справі неодноразово зупинялося, воно закривалося та поновлювалося шляхом скасування процесуального рішення про закриття.

ZN.UA писала, що за результатами попереднього розслідування НАБУ, впровадження формули "Роттердам +" завдало державі збитків на 39 млрд гривень.

Про те, чому не варто очікувати законних і неупереджених дій від прокурора, який веде справу "Роттердам +",  навіть після кількох перемог звинувачення в судах читайте в матеріалах для ZN.UA юриста Сергія Жилича - "Хроніки зливу "Роттердам+" та "За яку команду грає прокуратура?".

Читайте також: Енергокомпанія Ахметова отримала черговий штраф через масові скарги мешканців Київщини

Водночас близько половини всіх коштів від «великого будівництва» вагонів можуть піти на продукцію металургійних компаній «Метінвесту». Інші металургійні компанії зазвичай борються лише за 20% номенклатури, яку замовляє Укрзалізниця. «Укрзалізниця» планує залучити 50 млрд грн під будівництво вантажних вагонів за часів, коли ціна сталі на ринку є рекордною. Для будівництва 22600 вагонів знадобиться близько 1,5 млн тонн сталі. Отже, проєкт дозволить підтримати металургійний бізнес. Про це пише Володимир Даценко, експерт «Ліги Антитрасту», у своєму тексті для ZN.UA«Все про «велике будівництво «Укрзалізниці».