Російська червона ікра стрімко дорожчає. Відпускні ціни на червону ікру на Камчатці, де видобувається від 40 до 60 відсотків від усього російського виробництва, піднялися за місяць з 1,2-1,5 тисячі рублів (близько 295-370 гривень) до 2,1-2,5 тисячі ( близько 517-616 гривень) або майже на 70 відсотків. Про це пише газета "Коммерсантъ-Украина" з посиланням на комісію Російського союзу промисловців і підприємців з рибного господарства.
Різке подорожчання ікри пов'язують насамперед з низьким показником вилову лососевих. З початку путини (сезону інтенсивного рибальства) рибалки зуміли виловити близько 50 тисяч тонн, що майже на 40 відсотків менше, ніж на рік раніше. При цьому в Росриболовстві відзначають, що ситуація ще може бути виправлена, тому що на Сахаліні, другому основному регіоні з вилову лососевих, путина починається пізніше.
Ще однією причиною підвищення відпускних цін могла стати конкуренція між заводами з переробки ікри. Якщо раніше далекосхідні підприємства відправляли сировину в центральні регіони Росії, де вона перероблялася, то зараз на Далекому Сході з'явилися свої заводи, готові випускати кінцеву продукцію. У підсумку за 2012 рік постачання ікри-сирця в європейську частину Росії скоротилися з 4 до 1,5 тисячі тонн.
У 2009-2012 роках у Росії було зафіксовано рекордний вилов лососевих. При цьому, за даними Inesco Research Group, обсяг виробництва ікри (як червоної, так і чорної) стабільно ріс до 2009 року, після чого стався кризовий обвал, і поки на колишній рівень ринок так і не вийшов.
В Україні дефіцит червоної ікри вже відчувається, говорить менеджер однієї з компаній-імпортерів риби та морепродуктів Микола Приймак. "Тому і ціни трохи піднялися: гуртові - приблизно на 2%", - зазначив він. !zn
Читайте також:
В Україні почав дорожчати цукор
Українські сири знову припали Росії не до смаку: цього разу в них знайшли антибіотики
Американці щорічно викидають на смітник більше 40% продуктів
У найближчі роки світові ціни на продовольство зростуть на 40%