UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росії доведеться скоротити обсяг поставок газу Китаю – Reuters

РФ не вигідно продавати газ КНР при ціні нафти менше 80 дол за барель.

Росія, швидше за все, скоротить продажу газу Китаю, поставки якого намічені на 2019 рік, передає з посиланням на джерела в "Газпромі" агентство Reuters.

Зокрема, на даний факт вплинуло падіння цін на енергоносії. Так, до моменту укладання договору на поставку газу між РФ і Китаєм в травні 2014 року барель нафти коштував близько 100 дол, а на даний момент його ціна впала до близько 30 дол.

Крім цього, Китаю на сьогоднішній день поставки енергоносіїв доступні з інших джерел. Наприклад, зріджений природний газ (ЗПГ) з Катару та Австралії і трубопровідний газ з Центральної Азії.

Постачання газу РФ в КНР через газопровід "Сила Сибіру", повинні початися з обсягу в п'ять млрд кубометрів на рік і поступово піднятися до 38 млрд кубів, згідно з контрактом, який розрахований на 30 років. Остання цифра - це трохи менше, ніж зараз у "Газпрому" купує Німеччина.

Підкреслюється, що механізм ціноутворення в даному контракті так і не був розкритий громадськості. Як вважають аналітики, щоб досягти беззбитковості експорту російського газу в Китай ціна на нафту повинна бути не нижче 80 дол за барель. А даний рівень навряд чи можливий в середньостроковій перспективі.

Читайте також: "Газпром" розірвав контракт на закупівлю туркменського газу

Раніше повідомлялося, що "Газпром" приховує інформацію про погіршення показників своєї діяльності. Так, за підсумками 2015 року російський монополіст оновив антирекорд падіння видобутку, і так вже другий рік поспіль.

Крім того, розрахунки свідчать про те, що "Газпром" втратив до $ 6 млрд через невдалу спробу перекрити реверс в Україну у 2014- початку 2015 року. А в цілому за 2015 рік Україна в 2,2 рази скоротила залежність від газу з РФ, імпортувавши безпосередньо всього 6,2 млрд куб. м газу проти 14,450 млрд куб. м газу на суму $ 3,940 млрд у 2014-му році.