UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російським компаніям стає дедалі важче отримувати платежі з Китаю — Bloomberg

Проблеми в торгівлі посилилися після того, як США розширили критерії запровадження санкцій.

Кілька великих російських експортерів товарів кажуть, що торгівля з Китаєм перетворилася на “азартну гру”, оскільки прямі платежі в юанях дедалі частіше заморожуються або затримуються після того, як США в червні розширили критерії для запровадження санкцій, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Європейські союзники готові скоротити інвестиції в Китай, якщо Пекін продовжить підтримувати РФ — Байден 

Після останнього раунду американських обмежень стало дуже складно або навіть неможливо здійснювати прямі платежі з Китаю до Росії, навіть у юанях, кажуть топ-менеджери трьох компаній-експортерів сировинних товарів, які говорили на умовах анонімності. 

Деякі китайські покупці російської сільськогосподарської продукції цього місяця також зіштовхнулися з проблемами з платежами, розповів співробітник агроторгової фірми в РФ.

Проблема стосується не лише таких товарів, як метали й продукція сільського господарства, а й інших галузей. Минулого тижня Російська асоціація автомобільних дилерів попередила, що імпорт автомобілів і автозапчастин з Китаю — країни, яка зараз є основним постачальником РФ, може зупинитися через проблеми з розрахунками.

Ці затримки виникли після того, як у червні США розширили параметри для визначення того, чи запроваджувати вторинні санкції. Зокрема, визначення військово-промислової бази РФ стало ширшим.

Ситуація ілюструє, як жорсткіші санкції проти Росії повільно впливають на її економіку. У липневому звіті про макроекономічні та фінансові тенденції Центральний банк РФ заявив, що спостерігається зниження ступеня відкритості російської економіки, яке виражається у зменшенні частки імпорту та експорту у ВВП, а також у зростанні ролі внутрішнього попиту й виробництва.

З кінця минулого року РФ також зіштовхнулася з труднощами в операціях і з іншими основними торговельними партнерами, включаючи Об'єднані Арабські Емірати й Туреччину, оскільки тиск США на кредиторів уповільнює транзакції. Торгівля з Індією теж має проблеми, адже рупія не є повністю конвертованою.

Хоча Китай не приєднався до Заходу у запровадженні санкцій проти Росії, платежі між двома країнами зіштовхуються з перешкодами ще з грудня, коли США погрожували запровадити вторинні санкції проти банків, які сприяють постачанню товарів для військової промисловості РФ. У червні російські компанії заявили, що проблему було вирішено за допомогою невеликих регіональних банків, після зустрічі російського диктатора Владіміра Путіна з лідером Китаю Сі Цзіньпіном у травні, але потім США розширили санкційні критерії.

“Санкції США і загроза вторинних санкцій вже призвели до того, що в Китаї зростає кількість банків, які не хочуть здійснювати платежі й зовнішньоторговельні розрахунки з Росією”, - сказав аналітик компанії “Фінам” у Москві Алєксандр Потавін.

Ті, хто зіштовхується з проблемами, часто знаходять альтернативні способи оплати, в тому числі за допомогою криптовалют або маршрутизації транзакцій через колишні радянські республіки, такі як Казахстан або Узбекистан, хоча це і збільшує витрати.

“Явного обвалу імпорту через затримки ми поки що не бачимо, але імпорт в рублях уже почав скорочуватися”, - заявив директор з інвестицій московської компанії Astra Asset Management Дмітрій Полєвой.

Імпорт в рублях як частка ВВП помітно знижується після відновлення в 2023 році.

Деякі трейдери все ще можуть здійснювати платежі в юанях до Росії, але лише через обмежену кількість великих державних банків. Менші або місцеві кредитори більше не є варіантом — після розширення критеріїв запровадження санкцій.

Втім, деякі експортери заявили, що не мали проблем при здійсненні платежів. За словами топ-менеджера однієї з компаній, транзакція великого китайського експортера енергоресурсів, деномінована в юанях, цього місяця пройшла без проблем, навіть попри те, що деякі банки припинили співпрацю з РФ.

Торгівля все ще відбувається, але вона, безумовно, дорожча через значне збільшення витрат на здійснення платежів.

Читайте також: КНР цінує «посередницькі зусилля» Угорщини у війні в Україні — МЗС Китаю

Китай став важливою опорою та головним торговельним партнером Росії після повномасштабного вторгнення Кремля в Україну в лютому 2022 року та запровадження широких санкцій проти РФ. З того часу торгівля між двома країнами зросла більш ніж на 60% до 240 мільярдів доларів у 2023 році. Росія випередила Німеччину, Австралію та В'єтнам у списку найбільших торговельних партнерів Пекіна, свідчать дані китайської митниці. На юань зараз припадає близько 40% експортно-імпортних платежів РФ.

Про те, що означає для України й Заходу китайсько-російський альянс, розповідали Андреас Умланд і Гуго фон Ессен.