UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія наблизилась до визнання державою-терористом: оприлюднена заява FATF

Росії обмежили членство в FATF.

Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей та фінансуванню тероризму - FATF, обмежила роль і вплив Російської Федерації у цьому міжнародному органі, та готується включити РФ до санкційного списку. Відповідні рішення були винесені в ході чергового Пленарного засідання FATF, яке проходило у "гібридному" форматі у м. Берлін, Німеччина, з 13 по 17 червня.

У ході засідання обговорювалися питання, що стосуються глобальних заходів, які вживаються FATF у сфері протидії відмиванню коштів, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Читайте також: З початку війни в Україні виявлено багатомільйонні фіноперації, пов'язані з терористичною діяльністю РФ

За підсумками засідання оприлюднено заяву, в якій наголошується, що FATF вирішила суттєво обмежити роль і вплив Російської Федерації у цьому органі через вторгнення РФ в Україну.

Члени FATF вирішили, що:

Читайте також: Держфінмоніторинг ініціює внесення Росії до санкційного списку країн - за розповсюдження зброї масового знищення

Згідно із заявою, дії РФ суперечать основним принципам FATF, спрямованим на сприяння безпеці та цілісності світової фінансової системи. Вони також є грубим порушенням зобов’язань, на основі яких члени FATF погодилися впроваджувати та підтримувати Стандарти FATF.

FATF вкотре висловила глибоке співчуття народу України та продовжує висловлювати жаль з приводу величезних людських жертв і невиправданих руйнувань, спричинених триваючим вторгненням Росії.

Крім того, як повідомляє Державна служба фінансового моніторингу України, яка брала участь в указаному засіданні, у рамках наступних заходів FATF буде розглянуто питання включення РФ до санкційного списку.

Читайте також: FATF усунула Росію від впливу на прийняття рішень та розглядає віднесення РФ в "чорний список" країн-терористів

"Враховуючи те, що відповідно до Мандату FATF всі рішення приймаються консенсусом (а не більшістю голосів членів), питання включення РФ до санкційного списку FATF продовжує обговорюватись між країнами-членами та спостерігачами, й буде розглянуто в рамках наступних заходів FATF", - йдеться в повідомленні.

"Ми чітко донесли до учасників Пленуму аргументи України стосовно необхідності подальшого санкціонування країни-агресора та домовились про майбутні кроки в цьому напрямку", - наголосив голова Державної служби фінансового моніторингу України Ігор Черкаський.

Читайте також: Держфінмоніторинг України направив у FATF нові факти проти РФ як країни-терориста