UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ринок землі: що насправді стоїть за тисячами угод купівлі-продажу, про які каже влада

До 2024 року купувати сільгоспнаділи можуть лише фізичні особи. Малопотужність ринку може виявитися дуже красномовною в цьому контексті.

Тисячі угод з купівлі-продажу сільськогосподарських земель, які згідно з офіційними повідомленнями були укладені в Україні з моменту відкриття ринку землі, насправді торкнулися менше пів відсотка усіх сільгоспземель в Україні. Це випливає з повідомлення Київської школи економіки (KSE).

Так, з 1 липня 2021 року, коли в країні стартував ринок землі, в середньому в Україні укладалося близько 470 угод на день, а сукупна площа укладених угод склала понад 150 тисяч га. Проте у відсотковому співвідношенні стає очевидним мізерність цих угод від загальної площі сільгоспземель в Україні

“В середньому за перше півріччя ринку землі в Україні укладалося близько 470 угод на день, а сукупна площа укладених угод складає понад 150 тисяч га. В абсолютних значеннях це істотна сума, адже від 150 тисяч гектарів стартує площа земельних банків найбільших агрохолдингів країни. Але у відносних числах 155 тис. гектарів – це 0,375% від площі сільгоспземель в Україні", - зазначив експерт Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Роман Нейтер.

При цьому, даний показник варіювався залежно від регіону. Найактивнішою була Харківська область, де продано 1% від загальної площі сільськогосподарської землі в обігу, далі Херсонська область – 0,7%. В аутсайдерах – Рівненська, Львівська та Івано-Франківська області, де продано всього 0,1% землі.

За словами експерта, вважається, що в країнах, де ринок стабільно розвивається, в обігу перебуває близько 1-1,5% землі щорічно.

Водночас він вважає, що якщо темпи зростання ринку землі продовжаться, Україна зможе вийти на цей цільовий показник вже наступного року.

Так, наприклад, у грудні, у порівнянні з листопадом, обсяги продажів на ринку землі зросли на 30% як за кількістю угод купівлі-продажу, так і за площею землі в обігу. У грудні вперше за 6 місяців від запуску ринку, щоденна кількість угод перевищила тисячу. Крім того, шість разів у грудні щоденна площа землі в обігу перевищувала 2500 га.

Абсолютний рекорд було зафіксовано 23 грудня – майже 1200 транзакцій і понад 3 тисячі га проданих земель.

Структура угод увесь період залишалася стабільною: найбільша кількість транзакцій відбувалася із землями для ведення особистого селянського господарства (32,6 тисячі угод). За сукупною площею проданих земель дві третини складала товарна сільськогосподарська земля (102, 4 тисячі га), ще третина – земля особистих селянських господарств.

У розподілі за типом угідь більша частина проданих земель – це рілля (86,2%), частка сіножатних та пасовищ становить лише 10,6%, а всі інші типи та суміші різних типів угідь становлять лише 3,2% від площі землі в обігу.

Нагадаємо, 1 липня 2021 року в Україні відкрився ринок землі сільськогосподарського призначення.

До 2024 року купувати сільгоспнаділи можуть тільки фізичні особи – громадяни України з обмеженням у 100 гектарів у одні руки. Потім отримувати у власність не більше 10 тис. га землі зможуть юридичні особи, зареєстровані в Україні.

Читайте також: За час мораторію в Україні розкрали землі площею, як два півострови Крим – Зеленський

Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься на загальнонаціональному референдумі.

Чи всі угоди купівлі-продажу сільгоспземлі, які були укладені за півріччя, справді здійснювалися простими українцями? У наступному матеріалі ZN.UA описується кейс "Миронівського хлібопродукту", який придумав, як обійти ці обмеження із максимальними вигодами, коштом своїх співробітників і виключно у законний спосіб.  Про це пише Юлія Самаєва у статті - "Як Косюк хакнув земельну реформу".