Цієї осені яйця побили цінові рекорди. Минулого тижня у Києві вартість десятка великих добірних яєць становила майже 84 грн.
За словами аналітика Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлани Литвин, подорожчання яєць в останні місяці призвело до того, що ціни зросли до максимального для України рівня, але значного здешевлення можна очікувати лише навесні, пише «РБК-Україна».
«Поточну ціну можна вважати максимальною. Далі буде стабілізація і навіть можливе часткове зниження», - зазначила вона.
За її словами, на це впливатимуть два фактори:
- Подальшому зростанню цін заважатиме низька купівельна спроможність українців. Люди зменшуватимуть споживання яєць;
- Буде відновлено технологічний ланцюжок вирощування птиці. На початку війни деякі підприємства в умовах невизначеності частково призупинили інкубаційні процеси вирощування молодої птиці. Через це поголів'я курей-несучок тимчасово скоротилося і обсяги виробництва зменшились.
«Таким чином, з одного боку зменшуватиметься попит, а з іншого — збільшуватиметься пропозиція. Це і призведе мінімум до стабілізації ціни, а також до потенційного зниження поточних цін на яйця на 10%», — зазначила експерт.
За її словами, значне здешевлення продукту очікується в період відновлення сезону несучості курей у домогосподарствах із приходом тепла навесні.
Світлана Литвин також повідомила, що останніми періодами не спостерігалося зростання експорту яєць з України. Він залишався на низькому рівні під час війни та не міг вплинути на зростання ціни.