UA / RU
Підтримати ZN.ua

Регулятор видав "Укртранснафті" ліцензію на експлуатацію "труби Медведчука"

Рішення прийнято сьогодні.

Регулятор видав АТ "Укртранснафта" ліцензію, яка дозволяє транспортування нафтопродуктів на території Житомирської, Рівненської, Хмельницької, Тернопільської, Львівської та Закарпатської областей. Тобто в регіонах, де проходить українська частина магістрального нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" (СЗН). Рішення Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила сьогодні, 5 липня.

Одночасно НКРЕКП на своєму засіданні в понеділок анулювала відповідну ліцензію для ТОВ "ПрикарпатЗахідтранс", яке раніше здійснювало діяльність з експлуатації української гілки СЗН.

Як повідомлялося, АТ "Укртранснафта" підписала з Агентством по розшуку і менеджменту активів (АРМА) договір на управління української частини нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок" (СЗН) терміном на п'ять років.

Читайте також: СБУ передала до суду матеріали по двом керівникам "Українського вибору" Медведчука

Нафтопродуктопровід "Самара-Західний напрямок" раніше належав оточенню депутата Віктора Медведчука: доходи з нього йшли на фінансування проросійських політсил та медіа. У лютому 2021 року провід арештували і він перейшов під держконтроль. За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, санкції проти "труби" Медведчука мали ввести ще в 2016 році, але "їх зірвав Порошенко". 

Тим часом “Укртранснафту” пов’язують з олігархом Ігорем Коломойським, хоча за документами вона повністю належить “Нафтогазу". Чому “труба Медведчука" тепер може бути “трубою Коломойського", читайте у статті  головного експерта StateWatch Олександра Лємєнова для ZN.UA Як Коломойський отримає “медведчуківський” нафтопровід".