UA / RU
Підтримати ZN.ua

Реформа Рахункової палати буксує через "історичне" ставлення до аудиту – Ремі Дюфло

Аудит має сприйматися як позитивне явище.

Одна з причин того, чому реформу Рахункової палати України не вдалося реалізувати з 2015 року, полягає в ставленні до аудиту як такого в нашій державі. Таку думку висловив заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні Ремі Дюфло в інтерв'ю редакторці відділу економіки ZN.UA Юлiї Самаєвій "Ремі Дюфло: «Без інструментів і повноважень реформа Рахункової палати була приречена…»".

"Зазвичай аудит – це те, що слід сприймати як позитивне явище. Суть аудиту не в тому, щоб звинувачувати, а в тому, щоб допомагати. Ці зрушення потребують серйозного ментального зсуву від попередньої практики контролю та ревізії на державному рівні. Це, безумовно, одна з причин, чому ця реформа є важкою та тривалою", – зазначив він.

Читайте також: Оборонний інтерес, або Навіщо Банковій Рахункова палата

На думку Дюфло, основний нюанс у тому, що влада має дозволити РПУ використовувати міжнародні стандарти без обмежень.

"Та знову ж таки, щоб вони могли повноцінно функціонувати, потрібен міцніший зв’язок із тим, як впроваджують рекомендації аудиту, як їх виконують і контролюють. Цей моніторинг і подальші дії також мають залучати парламент як орган, що несе остаточну відповідальність за санкціонування та контроль над державними видатками та доходами. Це важливо", – додав заступник голови Представництва ЄС.

Напередодні депутати Верховної Ради України провалили призначення членів Рахункової палати. Жоден із кандидатів не набрав навіть більше 51 голоса.