UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада внесла "євроінтеграційні" зміни до Митного тарифу

Депутати конституційною більшістю - 384 голосами проголосували за прийняття необхідних для Угоди про асоціацію змін щодо мит на деякі товари.

Верховна Рада України затвердила зміни до Митного тарифу у відповідності з європейськими нормами.

За ухвалення відповідного законопроекту №2105а у другому читанні і в цілому проголосували 384 депутати з 412, зареєстрованих на засіданні парламенту у четвер, 19 вересня.

Закон було прийнято в рамках виконання критеріїв, необхідних для підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

Нагадаємо, за основу даний законопроект Рада прийняла на засіданні 5 вересня. Документ зміг набрати необхідну кількість голосів тільки після того, як Кабмін відмовився від суперечних пунктів у законопроекті. За два дні до цього Раді не вистачило 9 голосів, щоб проголосувати у першому читанні законопроект у запропонованому Кабміном вигляді.

Урядовий законопроект перебудовує Митний тариф з гармонізованої системи опису та кодування (ДС) 2007 року на ДС-2012, на яку вже перейшли більшість держав світу, зокрема ЄС.

Як підкреслив голова парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутинник, при підготовці законопроекту до другого читання з його тексту було вилучено положення, які передбачають збільшення повних ставок ввізного мита по всьому тексту закону "про Митний тариф України". Також було вилучено норми про підвищення розмірів ставок ввізного мита на окремі види металобрухту.

Голова комітету підкреслив, що в законі залишилися діючі ставки - 5%.

Окрім того, з тексту закону було вилучено норми про встановлення нульової ставки на полівінілхлорид. Хомутинник підкреслив, що з авторами цієї поправки була досягнута домовленість про підготовку окремого законопроекту, що регулює цю проблему.

Він також повідомив, що при підготовці до другого читання до законопроекту було продано 29 поправок, які комітет врахував 9, 20 - відхилив. Було відхилено ті поправки, які не збігаються з вимогами протоколів СОТ.

Хомутинник також розповів, що при підготовці до другого читання комітет, зокрема, врахував пропозицію про зменшення до нуля ставки ввізного мита на ввезення комплектуючих до залізничних вагонів, які не виробляються в Україні, а також про збільшення ставки ввізного мита на комплектуючі до холодильників, які виробляються в Україні, з 0 до 10%. Хомутинник підкреслив, що цю норму у законопроекті враховано для захисту українського товаровиробника. !zn

Читайте також:

Верховній Раді за чотири місяці потрібно розглянути півтори тисячі запитань

Опозиція і більшість погодили пакет єврозаконів для голосування