UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада провалила законопроєкт про підвищення податків. Його відклали

До документу  ще повернуться.

Верховна Рада України не змогла підтримати законопроєкт  №11416-д про збільшення податків на 30 млрд гривень у першому читанні та відправила його на повторний розгляд, повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

«За – 224, а треба, щоб було мінімум 226.  Відправили на повторне перше читання», - написав він.

Зокрема документ підтримали 170 «слуг народу», група «Відновлення України», «Платформа за життя та мир» (колишня ОПЗЖ), низка позафракційних депутатів, як от Руслан Стефанчук, Мар’яна Безугла, Олександр Корнієнко. Партії «Європейська солідарність», «Батьківщина», «Голос» голосували проти.

Представниця «ЄС» Ірина Геращенко назвала законопроєкт ганебним та таким, що «заганяє підприємства в тінь».  

Вона зазначила, що в партії вимагають піднімати податки, збільшивши  акцизи на тютюн і алкоголь, збільшити податки на розкіш та підняття ренти на видуботок на родовищах.

Зокрема, відправлений на доопрацювання проєкт закону пропонував підвищення ставки військового збору з 1,5 до 5%, встановлення військового збору в розмірі 1% від доходу для ФОП — платників єдиного податку ІІІ групи, а також встановлення військового збору для ФОП — платників єдиного податку І, ІІ та IV групи на рівні 10% мінімальної зарплати.

Ці правила оподаткування військовим збором мають діяти до 31 грудня року, у якому скасують воєнний стан.

Проєкт також пропонує встановити ставки податку на прибуток підприємств для небанківських фінансових установ (крім страховиків) на рівні 25%.

Читайте також: Підвищення податків: профільний комітет ВР підтримав оновлену версію законопроєкту

Зазначимо, що бізнес розкритикував проект закону про підвищення податків, в тому числі Рада бізнес-омбудсмена. Зазначалось, що вони створять тиск на малий бізнес, а новий вид податку з обороту передбачатиме ускладнення і так непростого адміністрування податків і зборів, створюючи нові корупційні ризики. Також конструктивну критику висловили: Американська торгова палата України, Центр економічної стратегії та інші аналітичні центри.

Податковий комітет фіналізував проєкт закону про підвищення податків. Юлія Самаєва розказує, як же так вийшло, що надприбутки банків додатково не оподатковуватимуться, а ваші зарплати — аж бігом в статті «Зміна податків в Україні: хай бідні платять».