UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада прийняла закон про удосконалення функцій НБУ з держрегулювання ринків фінансових послуг

Додатково ним врегульовано норми про право Нацбанку на володіння землями.

Верховна Рада України прийняла в цілому законопроєкт №11043  щодо удосконалення функцій Національного банку України щодо державного регулювання ринків фінансових послуг, який допоможе боротись із різними фінансовими схемами шахрайства, у тому числі і з дропами. За законопроєкт проголосували 270 депутатів, повідомив народний обранець Ярослав Железняк.

Згідно із прийнятими змінами, фінансові компанії, ломбарди та кредитні спілки зможуть надавати платіжні послуги на основі основної ліцензії, без додаткової.

Водночас встановлюються вимоги до регулятивного капіталу небанківських платіжних постачальників для оцінки їх фінансового стану, виявлення потенційних ризиків у їхній діяльності.

Законом також підвищені  штрафи для всіх об’єктів нагляду та оверсайта, які будуть співставні з доходами надавачів платіжних послуг, в тому числі банків, за порушення: до 5% від обсягу операції або від 3 тис. до 100 тис. неоподаткованих мінімумів.

Читайте також: Банківська комісія 30% за закриття рахунку через фінмоніторинг: Нацбанк дав оцінку діям фінустанов

Паралельно розширено права НБУ на володіння земельними ділянками та розширення його повноважень у сфері електронної ідентифікації – тепер Нацбанк буде великим власником сільськогосподарських земель, якими володіє як заставним майном.

Законопроєкт направлений на боротьбу з фінансовим шахрайством та  належить до зобовʼязань  перед Міжнародним валютним фондом.