UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Приватбанк" списав кілька мільярдів гривень кредитів, виданих до націоналізації

Кредити були оцінені як непрацюючі.

Кредитів на суму 5,56 мільярда гривень, які були видані до націоналізації, списав державний "Приватбанк". Згідно зі звітністю Приватбанку, станом на 31 грудня 2017 року обсяг непрацюючих кредитів становив 185,6 млрд грн, що на 5,56 млрд грн менше, ніж було на кінець 2016 року (191,14 млрд грн), а сформований резерв по ним - 181,9 млрд грн (на кінець 2016 року - 169,15 млрд грн).

"На думку керівництва, цей портфель має схожі показники кредитного ризику, незалежно від класифікації за галуззю економіки та напрямом комерційної діяльності на дату видачі таких кредитів", - цитує документ Finbalance.

Фактично, реальна вартість портфелю оцінена лише у 2%. Торішні відрахування до резерву під знецінення кредитів за цим портфелем склали 17,3 млрд грн.

На кінець 2017 року банк оцінював отримане нерухоме майно як врегулювання прострочених кредитів на суму 11,27 млрд грн, тоді як на кінець 2016 року - 21,84 млрд грн (переоцінка активів називалася однією з підстав для докапіталізації в 2017 році, - ред.).

Раніше Кабмін наводив інформацію, що не очікує погашення проблемних кредитів у портфелі Приватбанку в найближчі роки.

У грудні 2017 року вже державного "Приватбанк" домігся того, що Високий суд Лондона видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова і шести компаній, які ним імовірно належать або перебувають під їх контролем. За допомогою цього судового розгляду "Приватбанк" збирається повернути понад 2,5 млрд доларів, з урахуванням відсотків.

Юристи олігарха Ігоря Коломойського ставлять під сумнів результати розслідування компанії Kroll, згідно з яким "Приватбанк"був об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій мінімум протягом 10 роківдо націоналізації, що призвело до збитків у розмірі 5,5 млрд доларів.

Як писало DT.UA, в кіпрському судедело "Приватбанку" буде розглядатися в кращому випадку 5-7 років. Детальніше про судову тяганину "Приватбанку" читайте в матеріалі Юлії Самаєвої "Другий фронт Приватбанку".

21 грудня 2016 року "Приватбанк" перейшов у державну власність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанова було докапитализировано на суму 116,8 млрд грн. В кінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора - компанії EY.