UA / RU
Підтримати ZN.ua

Приватбанк просить суд замінити суддю у справі щодо офшорів Суркісів

До банку позиваються шість компаній, що намагаються повернути $350 млн.

Приватбанк 10 серпня звернувся до Печерського районного суду міста Києва з заявою про відвід судді Вовка С.В. від розгляду цивільної справи №757/7499/17 за позовом шести компаній-нерезидентів, пов'язаних із родиною Суркісів, про зобов'язання банку повернути $350 млн. Про це йдеться у повідомленні банку, пише Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що 21 липня одна з компаній звернулась до Печерського райсуду з заявою про визначення порядку виконання ухвали суду від 09.02.2017 про забезпечення позову, якою без розгляду справи позов був фактично задоволений по суті і зобов'язано банк виконати умови депозитних договорів та повернути компаніям-нерезидентам $250 млн.

Cуддя Вовк С.В., в порушення автоматизованого розподілу справ, та не дивлячись на те, що справу №757/7499/17 розглядає інший суддя, прийняв заяву від 21.07.20 до свого провадження і призначив її до розгляду в судовому засіданні на 14.08.2020.

Через тиждень після того, як суддя Вовк С.В. незаконно прийняв заяву першої з компаній-нерезидентів до свого провадження, він, знову оминаючи систему автоматизованого розподілу справ, прийняв до розгляду спільну заяву вже інших п’яти компаній-нерезидентів, в якій вони просять суд  збільшити їхні нібито "немайнові" вимоги на $100 млн.

Це є порушенням процесуального законодавства, оскільки, вимагаючи від судді Вовка С.В. зобов'язати державного виконавця списати з рахунків державного Приватбанку майже 10 мільярдів гривень, заявники намагаються протиправно перетворити немайнову вимогу (про зобов'язання виконання договорів) на майнову – стягнення коштів.

Згідно вимог процесуального законодавства, заява банку про відвід судді Вовка С.В. має бути розглянута іншим суддею Печерського районного суду м. Києва в строк до початку засідання, призначеного на 14.08.2020.

Читайте також: Приватбанк відзвітував про прибуток за підсумками першого півріччя

Нагадуємо, американська компанія з корпоративних розслідувань Kroll розсекретила схему, за якою український олігарх Ігор Коломойський разом з бізнесменами Ігорем і Григорієм Суркісами виводили кошти з Приватбанку під час його націоналізації. Цей факт вказується у звіті компанії, опублікованому у 2017 році.

Згідно зі звітом, ряд компаній, пов'язаних з Приватбанком, отримали велику кількість коштів від його кіпрського відділення протягом 2008-2010 років. Загальна сума позик становить близько 361 млн доларів.

Раніше Велика палата Верховного суду частково задовольнила касаційну скаргу Нацбанку, Кабміну та Приватбанку, скасувавши рішення судів нижчих інстанцій за позовом сім'ї Суркісів про скасування рішень НБУ про визнання їх пов'язаними з Приватбанком особами та визнання недійсними договорів обміну їхніх коштів в банку на суму понад 1 млрд грн на акції банку (bail-in), пізніше викуплені державою за 1 грн.

Як писало ZN.UA, є мільйон причин, чому ПриватБанк не можна повертати колишнім власникам, але головна одна - це буде визнання повної неспроможності української держави і чинної влади. Докладніше читайте в статті Юлії Самаєвої "Великий куш у Верховному суді ".