UA / RU
Підтримати ZN.ua

Приріст ФОПів у 2021 році був найбільшим за п'ять років завдяки ІТ-сфері – дослідження

Понад половина приросту працюєть в ІТ-секторі.

За підсумками 2021 року кількість ФОПів в Україні зросла на 83 257 (на 4%) і наразі їх чисельність становить майже 2 млн. Це найвищий результат за останні 5 років. Про це йдеться у дослідженні на сайті Опендатабот.

Для порівняння, у 2020 році зростання становило 22455 ФОПів або 1,2%.

На першому місці за приростом кількості підприємців знаходиться IT-сектор, де чисельність ФОП-програмістів зросла протягом року на 44,5 тис. (+26%). Їхня частка у загальному прирості серед усіх компаній склала 53%.

«На другому місці – бізнеси, які надають інформаційні послуги (+9 тис. або 24%). На третьому місці — фопи кафе та ресторанів (+6 тис. або +10%), які виросли попри локдауни та карантинні обмеження. Кількість підприємців, які займаються роздрібною торгівлею, зросла на 7 тис. одиниць, що, втім, становить лише 1% від їхньої загальної кількості», - йдеться у дослідженні.

Топ-10 видів діяльності за кількістю фопів на початок 2022 року:

При цьому низка видів ФОПів у 2021 році не зростала, а скорочувала свою діяльність. Значно скоротилася кількість ФОПів, які займаються поштовою та кур'єрською діяльністю (-8,5%).

Негативну динаміку показали також такі групи підприємців, як авіаційний транспорт (-8%), діяльність у сфері радіо та телевізійного мовлення (-8%), складська діяльність (-5%) та оптова торгівля (-2%). Дані групи ФОП демонструють падіння показників вже другий рік поспіль.

Читайте також: Використання касових апаратів ФОП – Мінфін уточнив, що змінюється з 1 січня

Нагадаємо, що компанії часто наймають своїх працівників як підприємців. При цьому економлять кошти на сплаті податків.

Адвокат, молодший партнер Legal House Дмитро Кулик підвів   головні фіскальні підсумки 2021 року в Україні   і пояснив, що чекатиме бізнес у 2022 році.

DT.UA відреагувало на чутки про перевірки податківців банківських карток. Чи справді перевірятимуть банківські картки із січня? Чи почнуть офіційні доходи українців порівнювати із сумами на картах?