UA / RU
Підтримати ZN.ua

Популярний продукт: чи зросте ціна на яйця до кінця року

Взимку вони часто дорожчають.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні постійно дорожчають популярні продукти. Деякі можуть зрости в ціні напередодні зимових свят. Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин в коментарі «УНІАН» пояснила, як може змінитися ціна на яйця перед Новим роком.

Читайте також: Новорічний стіл: дефіцит яких продуктів можливий через блокування кордону з Польщею

За її словами, наразі на українському ринку яйця коштують близько 60 гривень за десяток, і в період новорічних свят вони можуть подорожчати до 70 гривень.

«В середині грудня 2023 року десяток яєць в супермаркетах України коштує близько 59,75 грн, що на 7% перевищує показник місячної давнини. В порівнянні з груднем 2022 року ціна на яйця зараз на 19% нижча. В період новорічних свят ціна на яйця може ще зрости, але не перевищити показника 70 грн за десяток», – зазначила вона.

Експертка пояснила, що протягом року є два пікові періоди максимальних цін на яйця: напередодні новорічних свят та на Великдень. Саме тоді зростає попит на курячі яйця зі сторони населення.

«Крім того, в період новорічних свят птиця в господарствах населення дуже погано несеться через низькі температури, що скорочує пропозицію на ринку та в комбінації з підвищеним попитом призводить до зростання цін», – підсумувала Світлана Литвин.

Нагадаємо, чи чекати стрімкого підвищення цін на овочі борщового набору цієї зими. До таких овочів відносяться картопля, морква, буряк, цибуля та капуста.