UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поділ "Укртрансгазу" передбачає можливу приватизацію деяких ПСГ

Після реформи, "Нафтогазу" відведуть роль виключно продавця газу. Держпакет акцій "Укрнафти" продадуть "міжнародного стратегічному інвестору", акції "Укргазвидобування" будуть"поступово" розпродавати на біржі. Після відокремлення "Укртрансгазу", в нові компанії будуть включені ГТС, а також частина ПСГ. Але у власності держави залишаться не всі газосховища - тільки "стратегічні", решту планується приватизувати.

У розпорядження ZN.UA потрапила копія листа першого заступника глави Міненерговугільпрому Ігоря Діденка від 14 травня. У ньому загалом коротко викладена Концепція реформування газового бізнесу НАК "Нафтогаз України" і газового ринку України.

В загальних рисах документ містить відповіді на питання "що?", "хто?" і навіть частково "як?" буде з "Нафтогазом України". Однак, механізм такої реформи конкретно не визначено або не оприлюднений, включаючи юридичний аспект.

На думку Міненерго (очевидно, з цим згоден прем'єр), ефективна реформа газового бізнесу "Нафтогазу" можливе тільки при спільних зусиллях з боку України, Євросоюзу та міжнародних фінансових інститутів. Для цього зазначені сторони повинні узгодити основні принципи поділу (unbundling) групи компаній НАК "Нафтогаз України" згідно з Третім енергопакетом.

"В результаті такого поділу повинні бути виділені операційні активи за наступними напрямками:
- транспортування і зберігання природного газу (ГТС і ПСГ);
- видобуток природного газу;
- оптова торгівля природним газом;
- розподіл газу (розподільні газопроводи);
- поставка газу (роздрібна торгівля)", йдеться в документі.

На базі виділених активів будуть створені незалежні компанії.

Одна з них стане власником ГТС і ПСГ. Держава збереже 100% власності на ці активи.

На основі активів ПАТ "Укртрансгаз" уряд має намір санкціонувати створення двох спільних підприємств з компаніями з Євросоюзу і США (РФ ніде не згадується).

Новостворені оператор ГТС і оператор ПСГ будуть орендувати "трубу" і газосховища у державної компанії-власника.

Примітно, що в ПАТ "Підземні сховища газу України" будуть включені не всі ПСГ, а тільки ті, які отримають статус "стратегічно важливих". Інші підземні газосховища мають намір виставити на приватизацію.

Правда, щоб виставити на продаж ПСГ, спочатку потрібно в законодавчому порядку виключити його зі списку "не підлягають приватизації стратегічних підприємств-об'єктів ГТС.

Також передбачається, що компанія-оператор української ГТС укладе нові договори з операторами ГТС Словаччини, Польщі та Угорщини.

Про юридичних і технологічних нюансах такого поділу "Укртрансгазу" предметно мова поки не йде.

Але складно уявити українську газотранспортну систему без підземних сховищ газу, завдяки яким ГТС згладжувала усі проколи сусідів і регулювала режим газопостачання як в Україну, так і в Європу.

З іншими компаніями, що входять в холдинг "Нафтогаз України", мають намір "розправитися" приблизно так.

Держпакет акцій ВАТ "Укрнафта" продадуть на відкритому конкурсі "міжнародного стратегічному інвестору". Акції нафтогазовидобувної компанії ПАТ "Укргазвидобування" виставлять на біржу і будуть продавати їх поетапно: "держава поступово буде зменшувати контроль над цією компанією".

"Взагалі-то, саме цього в нафтогазовидобувній галузі домагалася "група януковичів", - зазначає оглядач ZN.UA Алла Єрьоменко.

Як вважає вона, сьогодні запропонувати за держпакети "Укрнафти" і "Укргазвидобування" нормальну ціну - хоча б за собівартістю - можуть хіба що "Приват" Ігоря Коломойського або офшорні компанії, реальними власниками яких є екс-януковичі або російські бізнесмени.

Що стосується самої НАК, то, якщо згадати історію "Нафтогазу України", в нинішніх умовах, мабуть, йому відведуть роль торгового дому (як в кінці 90-х). Тобто оптова, в основному, торгівля газом. Принаймні, на першому етапі реформи "Нафтогазу".

За інформацією ZN.UA, проект реформування "Нафтогазу" і ринку газу на сьогоднішній день - це об'ємна праця, що становить понад сотні сторінок розрахунків. Не факт, що в ньому є всі пояснення та відповіді на питання про реформування Наку. Особливо враховуючи, ЯК мають намір розділити компанію.

Як відомо, НАК "Нафтогаз України" сьогодні - формальний холдинг, основні складові якого - ПАТ "Укргазвидобування", ПАТ "Укртрансгаз", а також ДП "Укравтогаз", що реалізує газове моторне паливо через мережу автомобільних газонаповнювальних компресорних станцій. "Нафтогазу" належить 100% акцій ДАТ "Чорноморнафтогаз" в Криму, аннексированном Росією, включаючи підземне сховище газу (ПСГ) з об'ємом зберігання близько 1 млрд куб. м газу. У холдинг "Нафтогаз" входить і ПАТ "Укртранснафта" (оператор магістральних нафтопроводів), яким, по суті, керують менеджери від групи "Приват". Також НАК управляє (або, точніше, віддала на відкуп "Привату") держпакетами акцій ВАТ "Укрнафта" і ЗАТ "Укртатнафта".

Докладніше в статті Алли Єрьоменко "Unbundling* (Поділ)" в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Кабмін схвалив поділ "Укртрансгазу" на дві компанії по ГТС і ПСГ

"Укртрансгаз" почав оприлюднення оперативних даних про транзит газу через Україну

"Нафтогаз" і "Газпром" обговорюють зниження ціни заднім числом