UA / RU
Підтримати ZN.ua

Податкові перевірки: до чого готуватись бізнесу в поточному році

Бізнес чекає на оприлюднення рішення суду з мораторію на перевірки.

Наприкінці січня Окружний адміністративний суд міста Києва (ОАСК) ухвалив рішення, яким визнав недійсною Постанову Кабміну № 89 про скасування мораторію на проведення певних видів податкових перевірок. І зараз весь бізнес завмер і чекає, що ж буде з перевірками після того, як рішення суду набуде чинності.

Чи будуть податкові перевірки?

Якщо рішення суду набуде чинності, то починаючи з цього дня і до закінчення карантину податкові органи не мають підстав проводити перевірки платників податків. Не перевірятимуть навіть, якщо платник податків є у плані графіки перевірок на цей період.

Чи скасують результати перевірок, що відбулися з початку карантину?

У разі успішного оскарження нормативно-правовий акт втрачає чинність не з моменту його прийняття, а після набрання законної сили судового рішення про його недійсність. Тобто будь-які дії, які здійснюються податковими органами на підставі Постанови № 89 (наприклад, податкові перевірки, прийняття податковими органами податкових повідомлень-рішень за результатами перевірок), можна вважати правомірними.

З іншого боку, Верховний Суд зазначав, що суд у своєму рішенні може також встановити дату, на яку нормативно-правовий акт втрачає чинність. Зокрема, якщо суд визнає Постанову № 89 недійсною саме з дати її прийняття, то всі податкові перевірки, що проводилися на її підставі, будуть вважатися неправомірними. Як наслідок, податкові донарахування та штрафи за результатами таких перевірок також будуть неправомірними.

Що робити бізнесу?

Бізнесу слід дочекатися повного тексту рішення суду.

Читайте також: З 5 лютого покупці нерухомості під час реєстрації прав проходитимуть податкову перевірку

У ході судового засідання 26 січня суд оголосив рішення, яким визнав Постанову Кабміну № 89 протиправною та недійсною.

Вже понад рік як контролюючі органи відновили перевірки суб'єктів господарювання. У кожному органі, який має право на такі перевірки, щорічно розробляються відповідні плани-графіки. Публікуємо такі графіки в одному місці.

Крім того, в Україні з'явився новий податок на землю . За 2022 рік мінімальний податок на землю нараховуватиметься у 2023 році.