UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пластикові пакети: як зміняться ціни з лютого та до яких заборон потрібно готуватися з березня

З 1 лютого пластикові пакети подорожчають.

За кілька тижнів – з 1 лютого, - набирає чинності Постанова Кабміну щодо мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети. Тепер великі пакети коштуватимуть щонайменше 2 гривні.

Згідно з роз'ясненням Мінекономіки, мінімальні роздрібні ціни на пакети зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів у точках роздрібної торгівлі, громадського харчування та сфери послуг складуть:

Надалі використання пластикових пакетів скорочуватиметься. Так, Законом "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України" з 10 березня 2022 року забороняється продавати і розповсюджувати в магазинах та закладах громадського харчування надтонких (деякі з них називають «мийками»), тонких пластикових пакетів, що оксорозкладаються.

Нагадаємо, що з 10 грудня 2021 року в Україні розпочався перший етап обмежень обігу пластикових пакетів. До порушників уже мають застосовуватись адміністративно-господарські санкції.

Читайте також: Вчені назвали мікропластик можливою причиною запальних захворювань кишківника

Як повідомляло ZN.UA, Рада ухвалила закон "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України" 1 червня. Норми Закону не поширюються на біорозкладні пластикові пакети, надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів (без бічних складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бічних складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), призначені для упаковки та/або транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів з них, сипких продуктів, льоду, які поширюються в об'єктах роздрібної торгівлі як первинне пакування.