UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після оприлюднення "кремлівської доповіді" російські бізнесмени втратили $ 1 млрд

Найбільше подешевшали активи власника "Лукойлу".

Після публікації "кремлівської доповіді" міністерства фінансів США, в якій опинилися 96 російських бізнесменів, їх сукупний статок за добу зменшився на $ 1,06 млрд. Такі дані виходять з розрахунків онлайн-рейтингу Forbes.

Найбільше подешевшали в абсолютному вираженні активи Вагіта Алекперова, власника "Лукойлу". Він став бідніший на $ 226 млн. Глава НЛМК Володимир Лісін втратив $ 205 млн, власник Полюса Сулейман Керімов - $ 102 млн.

У свою чергу, як пише російське агентство "РБК", "в цілому ринок відреагував на американський доповідь щодо позитивно - могло бути і гірше".

Наприклад, в процентному вираженні активи російських мільярдерів зі списку США подешевшали лише на 0,3%. Їх сукупне багатство зараз оцінюється в 420 мільярдів доларів. Зокрема деякі росіяни з нього навіть збільшили свої активи, наприклад, Сергій Галицький.

Як повідомлялося, 30 січня Міністерство фінансів США опублікувало "кремлівську доповідь". У списку оинилися 210 осіб – 114 чиновників і парламентарів та 96 "олігархів" - наближених до президента Росії Володимира Путіна.

Президент РФ Володимир Путін назвав публікацію доповіді "недружнім актом" і заявив, що за кожним із тих, хто потрапив у цей перелік, стоять звичайні росіяни. Таким чином, на його думку, у список внесли все населення країни. У Раді Федерації РФ публікацію "кремлівського доповіді" прирівняли до розриву дипвідносин.

Президент Петро Порошенко висловив подяку США за новий список представників російської влади і наближених до неї олігархів. Крім того, глава України також розраховує на відповідні рішення з боку європейських партнерів.

Про можливі наслідки "кремлівської доповіді", читайте в матеріалі "Дзеркало тижня. Україна" "Кремлівська доповідь": чого очікувати оточенню Путіна?".