UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підвищення виплат: як проводиться індексація пенсій

Цього року її провели навіть для держслужбовців та науковців.

Незважаючи на війну та економічні труднощі, цього року в Україні провели індексацію пенсій. Цього року вона торкнулася навіть виплат державним службовцям, працівникам органів місцевого самоврядування і науковцям.

Читайте також: Важливо знати: як відновити пенсійне посвідчення під час війни

Тетяна Кириленко в матеріалі «Як перерахувати пенсію з урахуванням нового набутого стажу й нової зарплати» на ZN.UA розповіла, як впливає індексація на пенсії українських пенсіонерів.

За словами авторки статті, різниця між перерахунком пенсії та індексацією виплат є, й вона досить істотна. Приміром, індексація (підвищення грошових доходів населення, що дає змогу частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг) є наймасовішим заходом, який віднедавна стосується всіх пенсіонерів.

Але до 2023 року її не застосовували до виплат державним службовцям, працівникам органів місцевого самоврядування, народним депутатам і науковцям, а також вона не зачіпала мінімальних пенсій, які зростали під час підвищення прожиткового мінімуму.

Минулорічна індексація попри війну була проведена вчасно й стосувалася майже 10 мільйонів осіб. Її середній розмір становив 380 грн. Хоча й таке підвищення не перекрило інфляції, яка за підсумками 2022 року сягнула 26,6%.

Як змінилися пенсії після індексації у 2023 році

Унаслідок цьогорічної індексації пенсії зросли на 19,7% уже для 10,5 мільйона пенсіонерів. Бо, згідно з урядовою постановою, вона стосувалася:

Розміри зростання були досить різними й часто спричиняли невдоволення. Річ у тім, що індексацію пенсій проводять із застосуванням коефіцієнта збільшення середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески (2022 року коефіцієнт індексації становив 1,14, 2023-го —1,197). Розрахунок включає як розмір інфляції за попередній рік, так і досить складну формулу, що визначає зростання середньої зарплати за три попередні роки.

Коефіцієнт підвищення є коефіцієнтом збільшення не пенсій, а середньої заробітної плати, на підставі якого розраховується розмір виплат. Саме тому не у всіх пенсія цьогоріч збільшилася на 19,7%, адже безпосередньо зростання залежить від зіставлення зарплати конкретної людини із середньою, а також від її страхового стажу.

Тож виходить так, що невеликі пенсії зросли незначно. Через це навіть було встановлено нижню межу підвищення в розмірі 100 грн та обмежено верхню до 1,5 тис. грн, аби не збільшувати розриву між мінімальними та максимальними пенсіями.

Такі ж щомісячні доплати в розмірі 100 грн отримали й ті, хто вийшов на заслужений відпочинок у 2020–2022 роках. Усе через те, що до розрахунку їхніх пенсій входила вища середня зарплата.

Що ж до цьогорічної індексації пенсій для держслужбовців, народних депутатів, працівників органів місцевого самоврядування та наукових працівників, то для них вона  проводилася вперше. Тобто охопила практично всі категорії громадян. Та все ж залишився виняток: під індексацію не потрапляють громадяни, чиї пенсії перевищують максимально встановлені законом виплати. Розмір максимальної пенсії нині становить 20 930 грн.

Щоб виплату пенсії не припинили, пенсіонерам треба повідомляти органи Пенсійного фонду про певні зміни. Внести деякі зміни до пенсійної справи можна онлайн.