UA / RU
Підтримати ZN.ua

Переважне право на придбання землі: хто може ним скористатися

У законі чітко прописано два типи користувачів, але щодо них є нюанси.

Переважне право на придбання сільськогосподарської землі, згідно із ухваленим у 2020 році законом про ринок землі, мають два типи суб’єктів. 

Важливий момент: у другому випадку йдеться тільки про відносини оренди, користувачам на інших титулах розраховувати на переважне право не варто. 

Необхідно зважати й на нещодавні нововведення в сфері орендних відносин, а саме — можливість емфітевтам земельної ділянки передавати її в оренду. У такому разі орендар перевагу на придбання ділянки не матиме.

Читайте також: У Київраді виявили, що забудовники в столиці платять місту за оренду землі в кілька разів менше, ніж в інших містах

Вести мову про реалізацію права суб’єктами другої черги актуально лише за відсутності або відмови від права суб’єктами першої. 

Як установити наявність суб’єкта переважного права, а також інші цінні поради щодо купівлі-продажу сільськогосподарської землі читайте на сайті ZN.UA у статті Ірини Чепурнової «Поспішаючи з відчуженням земельної ділянки, часто забувають про важливі нюанси».