UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перерахунок пенсії: як працюючим пенсіонерам збільшити розмір виплати

Перерахунок здійснюється автоматично і на підставі заяви.

Попри війну, цього року в Україні провели індексацію пенсії. Також відбувся перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам.

Читайте також: Пенсії військових: чи продовжать їх виплачувати пенсіонерам, яких було мобілізовано

Тетяна Кириленко в матеріалі «Як перерахувати пенсію з урахуванням нового набутого стажу й нової зарплати» на ZN.UA пояснила, як він проходить та як пенсіонерам здійснити його за бажанням.  

Перерахунок — це зростання виплат завдяки додатковому трудовому стажу, якого пенсіонери набули за останні два роки, починаючи з попереднього перерахунку.

Його проводять автоматично (без звернення пенсіонера) щороку з 1 квітня особам, які набули чергові 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії станом на лютий місяць року, в якому здійснюють перерахунок.

Розрахунок роблять на вигідніших умовах: або лише з урахуванням стажу після призначення (перерахунку) пенсії, або з урахуванням стажу та заробітної плати після призначення (перерахунку) пенсії.

З огляду на те, що надходження даних про страховий стаж і заробітну плату до реєстру застрахованих осіб відбувається пізніше, автоматичний перерахунок проводять орієнтовно десь у червні (з відповідною доплатою з 1 квітня).

Чи можна провести перерахунок за бажання пенсіонера

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам може здійснюватися й на підставі заяви пенсіонера до органів Пенсійного фонду з огляду на те, коли настало право на такий перерахунок. Тобто залежно від того, коли набуто 24 місяці страхового стажу після призначення (перерахунку) пенсії.

Зокрема перерахунок проводять із 1 числа місяця, в якому надійшло звернення (якщо заяву з необхідними документами подано до 15 числа включно), і з 1 числа наступного місяця (якщо документи подано після 15 числа).

Подати заяву можна:

Зазвичай перерахунок проводять у разі збільшення трудового стажу або підвищення заробітної плати (підстави виписані в статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

В такому разі пенсіонеру не потрібно вказувати причину перерахунку, але можна зазначити, що ПФУ має самостійно визначити оптимальний варіант розрахунку. Тоді буде здійснено два обчислення: на основі збільшення заробітної плати або з урахуванням обох чинників — оновленої зарплати й стажу, — та взято до уваги найвигідніший варіант.

Щоб виплату пенсії не припинили, пенсіонерам треба повідомляти органи Пенсійного фонду про певні зміни. Внести деякі зміни до пенсійної справи можна онлайн.