UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перелік одержувачів субсидій запропонували зробити публічним

Найближчим часом субсидії отримуватимуть більше половини українських сімей. Глава "Нафтогазу" хоче публікувати списки.

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв запропонував для скорочення зловживань оприлюднити повний перелік громадян-одержувачів субсидій.

"Є принцип, якщо компанія отримує підтримку від держави, повинна забезпечуватися прозорість. На нашу думку, аналогічний принцип необхідно застосовувати і до окремим громадянам, якщо людина отримує субсидію - про це має знати широка громадськість", - сказав він у ході "круглого столу" в Києві.

На думку Коболєва, важливим завданням є створення єдиної бази даних абонентів, що також дозволить знизити кількість зловживань.

Читайте також: Нинішня система субсидування гальмує розвиток газодобувної галузі

У травні міністр соціальної політики Андрій Рева повідомив, що після підвищення цін на газ кількість домогосподарств, які будуть отримувати житлові субсидії, зросте до 8-9 млн з 15 млн домогосподарств України.

Як писала в своїй статті для DT.UA експерт з питань енергетики Інституту суспільно-економічних досліджень Оксана Короткевич, в Україні сьогодні немає цивілізованого механізму субсидування, а діючі моделі - це просто роздача бюджетних коштів.

"Діючі моделі, на мою думку, гірше, ніж дотування "Нафтогазу", що постійно здійснювалося до 2015 р. Це просто роздача бюджетних коштів. Всю цю систему потрібно змінювати. І не тільки модель надання субсидій на житлово-комунальні послуги. Реформа енергетичних субсидій вимагає супутніх заходів в інших галузях", - зазначає експерт.