UA / RU
Підтримати ZN.ua

Переговори на вищому рівні між Києвом і Москвою стосовно газового питання можуть пройти вже у вересні

Переговори між Україною і Росією стосовно газового питання на вищому рівні можуть пройти вже цього місяця, допускає посол РФ в Україні Михайло Зурабов.

Переговори між Україною і Росією стосовно газового питання на вищому рівні можуть пройти вже цього місяця, допускає посол РФ в Україні Михайло Зурабов.

«Переговори ведуться, і я чітко можу сказати, що вони будуть продовжуватися. І в найближчі місяць-півтора на самому високому рівні. Ми допускаємо, що ця тема може виникнути і цього місяця при контактах вищого політичного керівництва Росії і України», - сказав він журналістам у понеділок, 6 вересня, в Києві.

Посол також додав: «І вже у будь-якому разі наступного місяця напевно, тому що планується зустріч голови уряду РФ Володимира Путіна і прем'єр-міністра України Миколи Азарова. Цілком можливо, що це буде не єдина зустріч 26 жовтня у рамках сьомого засідання українсько-російського комітету з економічного співробітництва у Києві».

Дипломат припустив, що до цього часу можуть пройти консультації як на рівні керівництва уряду, так і на рівні керівників відповідних відомств.

Дипломат припустив, що до цього часу можуть пройти консультації як на рівні керівництва уряду, так і на рівні керівників відповідних відомств. Зурабов вважає передчасним говорити про те, якою буде конфігурація домовленостей, які, «можливо, виникнуть в газовій сфері». Він пояснив це тим, що переговори тривають.
«Я знаю, що на урядовому рівні проходили консультації, в яких українській стороні досить докладно роз'яснювалися ті переваги, які українська сторона може отримати в тому випадку, якщо на Україні будуть проходити більш інтеграційні процеси з тими міждержавними структурами, які зараз створені. Зокрема, в рамках ЕврААЗЕС і Митного союзу», - сказав посол.
При цьому він відзначив, що російська сторона допускає, що це не єдине рішення.
За словами Зурабова, в РФ з великою увагою ставляться до пропозицій та ініціатив української сторони. Він підкреслив, що в Росії віддають собі звіт у тому, що фактор ціни на газ відіграє важливу роль для української економіки.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що формула ціни на російський газ, незважаючи на отриману знижку - 100 доларів за 1000 кубометрів, як і раніше залишається невигідною для України, і Київ буде просити у російських партнерів перегляду цієї формули.

За деякими даними, заради зниження ціни на газ Україна готова піти на поступки у питанні створення СП з «Газпромом».

Пізніше прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявив, що вважає достатньою знижку, яку Росія надала Україні.

Експерти центру «Номос» Михайло Гончар і Максим Алінов у своїй статті для «Дзеркала тижня» висловили думку, що Україні слід домагатися перегляду газового контракту з Росією за допомогою юридичних механізмів, а не політичних домовленостей.

Ціна імпортованого НАК «Нафтогаз України» природного газу у третьому кварталі 2010 року зросла на 6,8% у порівнянні з ціною другого кварталу - із 232,86 долара до 248,72 долара за тисячу кубометрів.

За матеріалами «Інтерфакс-Україна»