UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсії в Україні: що зміниться з 1 січня

Для деяких категорій пенсіонерів передбачено підвищення пенсій.

Попри військове вторгнення РФ та бойові дії, в Україні пенсіонери продовжують отримувати пенсійні виплати. Зокрема, у березні планується індексація пенсій. Видання «Головбух» пише, які зміни очікуються у пенсійному забезпеченні в Україні з протягом 2023 року.

Чи буде індексація пенсій

Як писало ZN.UA, уряд планує провести індиксацію пенсій у березні 2023 року.

Підвищення очікується лише на 5 %. Зокрема, особливу увагу приділять індексації пенсій наукових співробітників та державних службовців.

Який буде розмір мінімальної пенсії

З 1 грудня 2022 року мінімальний розмір пенсії за віком в Україні становить 2093 грн. Підвищень цієї суми не планується у 2023 році. 

Очікується перерахунок мінімальних пенсій чорнобильцям, а з 1 квітня 2023 — автоматичний перерахунок пенсій громадянам, які продовжують працювати. 

Пенсії чорнобильцям

У 2023 році пенсії чорнобильцям будуть такими, як середня зарплата в Україні. Очікується, що у 2023 цей показник зросте до 18 261 грн.

Якщо людина має інвалідність першої групи, то загальний розмір пенсії — 100% середнього заробітку. Для осіб з другою групою інвалідності — не нижче 80%, а з третьою — не менше 60%. 

Читайте також: Пенсія по інвалідності: хто її може оформити

Додаткові виплати

У 2023 році в Україні планують ввести додаткові виплати для осіб, які отримують пенсію менше мінімальної, а також для тих, хто має великий страховий стаж.

За понаднормовий рік стажу (жінки — 30 років, чоловіки — 35 років) планується доплата по 20,93 грн. 

Пенсія по інвалідності

В Україні розмір пенсії по інвалідності залежить від групи, яку має особа. Так, люди, які мають першу групу інвалідності та страховий стаж від 1 до 10 років, залежно від віку визначення інвалідності, матимуть 100% розміру пенсії за віком.

Для осіб з другою групою інвалідності та страховим стажем від 1 до 14 років — 90% пенсії за віком, з третьою групою інвалідності та страховим стажем від 1 до 14 років — 50% пенсії за віком. 

Пенсія по втраті годувальника

Розміри пенсій за втратою годувальника будуть такі:

Якщо йдеться про годувальника-військовослужбовця, то все залежить від причин смерті:

Читайте також: Пенсія за вислугу років: чи можуть її отримати військовослужбовці

Виплати за вислугою років

Вийти на пенсію за віком у 2023 році можна за таких умов:

У випадку, якщо людина продовжує офіційно працювати і у неї з'явиться відповідний страховий стаж, то їй призначать пенсію одразу після отримання стажу.

Зі стажем менш як 15 років, коли людині виповниться 65 років, їй буде виплачуватись державна соціальна допомога.

У наступному році пенсіонери продовжать отримувати пенсії, але у 2023 році не очікується їх значного підвищення. Експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський прокоментував ситуацію з пенсійним забезпеченням у матеріалі ZN.UA «Пенсії у 2023-му: невтішні перспективи».