UA / RU
Підтримати ZN.ua

Очікується дефіцит та подорожчання деяких ліків: АМКУ знайшов порушення у наказі МОЗ

Йдеться про лікарські препарати російського та білоруського виробництва.

Антимонопольний комітет (АМКУ) затвердив рекомендації Міністерству охорони здоров'я щодо обмеження обігу ліків, виробництво яких розташоване в Росії та Білорусі. Йдеться про виконання норм закону про лікарські засоби, повідомила прес-служба АМКУ.

При цьому регулятор встановив, що для виконання цього закону було розроблено проект наказу МОЗ, який затверджує зміни порядку припинення дії реєстраційного посвідчення на ліки.

Проаналізувавши, АМКУ направив до МОЗ лист із зауваженнями, низка яких міністерство врахувало. Однак, деякі рекомендації так і не були внесені.

У результаті щодо переліку лікарських засобів, які потрібно виключити чи залишити над ринком, не враховується форма випуску і дозування. Крім того, не передбачено чіткої процедури поновлення дії реєстраційного посвідчення. Також не враховується реальна наявність на ринку аналогів препаратів, що може призвести до скорочення асортименту та підвищення цін на ліки.

На думку АМКУ, разом ці фактори створюють суттєві ризики порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Оскільки органи влади можуть надавати окремим суб'єктам господарювання пільги чи переваги, які недоступні їхнім конкурентам.

Тому регулятор направив нові поради. Тепер МОЗ має розглянути рекомендації та повідомити результати розгляду АМКУ у двомісячний термін.

Читайте також: The Economist: Високі ціни на тепло можуть вбити більше людей в Європі, ніж війна в Україні

Раніше повідомлялося, якщо через відсутність інтернету лікар не може створити пацієнтові електронний напрямок, він може видати паперовий. Як лікар первинки, так і лікар-фахівець. Заклади, які уклали договори з НСЗУ, зобов'язані на час дії військового стану приймати пацієнтів із паперовими напрямками так само, як і з електронними.