UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обленерго купило найдорожчий газ на ринку для своїх споживачів: останнім варто приготуватися до стрибка цін

«Миколаївобленерго» купив газ по 70 гривень за куб.

Деякі облгази не жаліють своїх клієнтів, та вкотре можуть підвищити ціни на газ для кінцевих споживачів. Оскільки дозволяють собі купувати газ вдвічі дорожче від інших операторів. Безумовно, вартість газу згодом перекладатимуть на споживачів. Навряд чи вони будуть працювати собі на шкоду.

Так, АТ «Миколаївобленерго» 30 грудня замовило ТОВ «Миколаївгаз збут», що контролює Дмитро Фірташ, природний газ на 5,69 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро» та пишуть "Наші гроші".

Зазначається, що фірма з січня по грудень 2022 року поставить 81,6 тис куб м газу по 69,72 грн. за куб. Угоду було укладено за переговорною процедурою, оскільки двічі було відмінено процедуру відкритих торгів через відсутність достатньої кількості тендерних пропозицій. Це найвища ціни в системі «Прозорро» у закупівлях по Україні у період з 22 по 31 грудня (суми угод від 5 млн грн. і вище).

Для порівняння, 22 грудня АТ «Хмельницькобленерго» теж за переговорною процедурою замовило ТОВ «Екотрансгаз» газ на 9,00 млн грн. по 30 грн. за куб, що більш ніж вдвічі дешевше від ціни, за яку придбало газ «Миколаївобленерго».

На другому місці по дорожнечі після «Миколаївобленерго» – Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця», яка у кінці грудня законтрактувала газ по 65,97 грн. за куб.

Читайте також: Росія готова збільшити постачання газу в Європу. Але є умова

Повідомлялось, що Меморандум співпраці України з МВФ передбачає, що до кінця поточного опалювального сезону облгази та газзбути мають бути роз'єднані. При цьому бізнес Дмитра Фірташа, якому належить більшість цих структур, може і не постраждати. 

Нагадаємо, що періодично облгази та газзбути Фірташа зловживають своїм монопольним становищем на ринку.

Також тепер на ціну газу впливатимуть показники його якості. У платіжках за послугу постачання теплової енергії додатково вказуватимуть спожитий обсяг теплової енергії у перерахунку на кіловат-годинник.