UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина почала відмовлятися від спільної відповідальності з Росією за "Північний потік-2"

А лише рік тому в Німеччині створили спеціальний фонд з метою захисту "Північного потоку-2" від санкцій США та добудови газопроводу.

Німеччина ніяк не збирається компенсувати Росії збитки у разі зупинки газопроводу "Північний потік-2". Це випливає з інтерв’ю Spiegel віцеканцлера - міністра у справах економіки та захисту клімату Німеччини Роберта Габека.

“Якщо його буде відновлено, то в ході цієї процедури має бути вирішено, чи виконані умови для отримання дозволу відповідно до німецьких та європейських правил. А якщо це не так, то компенсації не передбачається”, — заявив міністр.

Габек нагадав, що Федеральне мережеве агентство (BNetzA) зараз призупинило процес сертифікації.

Нагадаємо, лише рік тому в Німеччині створили спеціальний фонд з метою захисту "Північного потоку-2" від санкцій США та добудови газопроводу.

Читайте також: «Північний потік 2»: У Німеччині придумали як добудувати газопровід в обхід санкцій США

Щоправда, у федеральному уряді ФРН заявляли, що не мають жодного відношення до даної ініціативи та утримувалися від коментування ситуації. І справді, рішення ухвалив Парламент федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія. Проте, саме бездіяльність федерального уряду - це було все, що необхідно, аби Фонд зміг закуповувати обладнання та матеріали, які потрібні для добудови газогону в обхід санкцій США.

Саме Німеччина виступала проти американських санкцій, запроваджених проти будівництва російського газогону "Північний потік-2". Тодішня канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявляла, що газопровід "Північний потік-2" треба добудувати до кінця.

Відкрите лобіювання Німеччиною даного проєкту відбувалося до останнього, попри рішення Генерального суду Європейського союзу, який ще в травні 2020 року постановив, що газопровід "Північний потік-2" має діяти відповідно до регулювання ЄС і не має права на виняток.

"Генеральний суд Європейського Союзу оголошує, що дії, вчинені "Північним потоком" та "Північним поток-2" проти Директиви 2019/692, яка поширює певні правила внутрішнього ринку природного газу, на трубопроводи з третіх країн, є неприпустимими", – йшлося у рішенні суду.

Проте, правомірність проєкту "Північний потік-2" (що вилилося в зупинку його сертифікації) була поставлена в Німеччині під сумнів лише після відставки Ангели Меркель.

Згодом Федеральне агентство з мереж Німеччини (Bundesnetzagentur, BNetzA) задовольнило заявки національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" та "Оператора газотранспортної системи (ГТС) України" на участь в сертифікації оператора газогону "Північний потік-2" Nord Stream-2 AG, що є дочірньою компанією російського газового монополіста "Газпром".

Слід також згадати, що російський Газпром наразі працює над створенням дочірньої компанії Nord Stream 2 у ФРН, яка працюватиме відповідно до німецького законодавства. Ця компанія необхідна для того, щоб Газпром міг формально виконати умови європейського законодавства, коли власник "труби" та постачальник газу не можуть представляти одну й ту ж саму структуру.   

Як у Німеччині зареєстрували офіційну шарашкіну контору - державно-регіональний фонд, який начебто опікувався екологією та боротьбою за клімат, а тому не підпадав під санкції, і саме через цю контору й замовляють послуги із добудовування трубопроводу, читайте в матеріалі Ігоря Москалевича - ""Північний потік-2". Труба на "прокладках"".