UA / RU
Підтримати ZN.ua

Небанківські фінустанови зобов'язали розкривати бухгалтерську й фінансову звітність - рішення НБУ

Зміни, що були внесені до положення про порядок розкриття інформації небанківськими фінансовими установами, набрали чинності відсьогодні, 10 листопада 2021 року.

Національний банк України зобов'язав небанківські фінансові установи розкривати більше інформації клієнтам - від бухгалтерської інформації та річної звітності до переліку осіб, які надають такій компанії посередницькі послуги. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Так, Нацбанк встановив вимоги до учасників ринку небанківських фінансових послуг щодо розкриття даних на сайтах.

Згідно з цими вимогами, надавачі небанківських фінансових послуг розкриватимуть власні реєстраційні дані, умови та порядок діяльності, перелік власних сайтів.

Крім того, у відкритому доступі буде інформація щодо відокремлених підрозділів небанківських фінустанов та переліку осіб, які надають посередницькі послуги.

Обов'язковою для розкриття лишатиметься бухгалтерська інформація, зокрема, оприлюднюватиметься річна фінансова та консолідована фінансова звітність, підтверджена незалежними аудитором, разом із його звітом.

Читайте також: Нацбанк почав приймати звітність від небанківських фінустанов

У НБУ наголошують, що інформація повинна бути актуальною, не вводити клієнтів в оману, а її пошук має бути простим.

Розміщуючи інформацію в публічному доступі, надавачі небанківських фінансових послуг керуватимуться чітко встановленими правилами.

Зміни, що були внесені до положення про порядок розкриття інформації небанківськими фінансовими установами, набрали чинності відсьогодні, 10 листопада 2021 року. У Нацбанку впевнені, що нове положення дасть змогу клієнтам отримати всю необхідну інформацію про фінансову установу, отже, прийняти виважене рішення про співпрацю.

Нагадаємо, на сьогодні небанківські фінансові установи також повинні дотримуватися вимог положення про інформаційне забезпечення споживачів щодо надання послуг споживчого кредитування, яке було затверджене постановою правління НБУ№100 від 5 жовтня 2021 року. Документ встановлює вимоги до розкриття небанківськими фінансовими установами повної інформації про послугу споживчого кредитування та повну вартість кредиту для споживача.

Також небанківські фінансові установи мають керуватися положенням про вимоги до структури власності надавачів фінансових послуг, затвердженого постановою правління НБУ №30 від 14 квітня 2021 року, що визначає порядок розкриття учасниками ринку небанківських фінансових послуг відомостей про власну структуру власності.

Як відомо, до небанківських фінансових установ належить частина колекторських компаній, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди й компанії та інші юридичні особи, виключним видом діяльності яких є надання фінансових послуг.

Раніше Нацбанк затвердив перехідні постанови для регулювання ринку небанківський фінпослуг після 1 липня 2021 року. Згідно зі змінами, учасники ринків небанківських фінпослуг після переходу під нагляд Нацбанку продовжать керуватися законодавством, введеним раніше Нацкомфінпослуг.

Так званий закон про "сплите" вступить в силу з 1 липня і Нацбанк стане регулятором небанківських фінансових установ, зокрема ломбардів. Вимоги до мінімального розміру капіталу ломбардів встановлять на рівні 500 тис грн, а також дозволять займатися обміном валют.

Про методи роботи окремих небанківських фінустанов, а також про те, як фінкомпанії ошукують споживачів, у матеріалі для ZN.UA "Мікрокредити і макрокидалово" досліджувала редактор відділу економіки Юлiя Самаєва.