UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ визнав неплатоспроможними "Радикал Банк" і "Столичний"

Регулятор продовжує виводити неплатоспроможні банки з ринку.

Національний банк України 9 липня відніс до категорії неплатоспроможних київський "Радикал Банк" і банк "Столичний" (Суми), говориться в повідомленні на сайті регулятора. З цього моменту обоє банків підпадають під юрисдикцію Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який вводить тимчасову адміністрацію.

НБУ пояснив своє рішення. За даними регулятора, у "Радикал Банку" було встановлено грубе порушення законодавства в сфері готівкового обігу в результаті перевірок операційних кас і відділень. У Нацбанку відзначають, зокрема, що РБ не забезпечував "належним чином" заходи охорони під час перевезення валютних цінностей, зберігання готівки в відділеннях.

Щодо банку "Столичний", у НБУ повідомив, що з урахуванням здійснення ризикової діяльності, погіршення показників фінансового стану та загрози інтересам вкладників та інших кредиторів НБУ вимагав від акціонерів банку вжити заходів для приведення його діяльності у відповідність з вимогами чинного законодавства. Однак власники банку не вжили необхідних зусиль для покращення ситуації. Крім того, банк не виконував зобов'язання перед вкладниками і кредиторами.

"Враховуючи неприйняття ПАТ "Банк "Столичний" необхідних заходів для усунення порушень нормативно-правових актів НБУ, нездатність виконувати вимоги кредиторів щодо повернення вкладів і здійснення розрахунків, беручи до уваги фінансове становище банку і допущені ним порушення банківського законодавства, правління Національного банку України прийняло рішення про віднесення ПАТ "Банк "Столичний" до категорії неплатоспроможних (постанова від 9 липня 2015 року №453) ", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: НБУ заспокоює: дефолт Греції ніяк не вплине на "дочок" грецьких банків в Україні

Радикал Банк заснований в 2010 році. У червні 2015 року 71% акцій "Радикал Банку" сконцентрувала ТОВ "Промислова інноваційна компанія", учасниками якої, згідно з даними Держреєстру, є голова правління цього банку Анрі Веремійченко і Максим Шпак. За даними НБУ на 11 червня 2015 року, Шпак опосередковано володів 71% акцій банку, Веремийченко - 20,0042%.

Банк "Столичний" (раніше - "Бонус-банк") заснований в 1993 році. До 8 березня 2015 року його найбільшими акціонерами були Сергій Ткаченко (49,2835%), Євген Антипенко (14,1568%), Людмила Карвацька (7,9294%).

Згідно з даними НБУ, до початку квітня 2015 року за розміром загальних активів "Радикал Банк" займав 64-е місце (1,673 млрд грн), банк "Столичний" - 93-е місце (601,511 млн грн) серед 133 діяли в країні.

За даними НБУ, станом на 10 липня 2015 року в Україні функціонує 129 банків (без врахування банків, в яких введена тимчасова адміністрація). Неплатоспроможними є 11 банків, у стадії ліквідації - 49 банків.

НБУ оголосив "перезавантаження" банківської системи і другий етап її реформування. За словами глави Валерії Гонтаревої, найближчий рік регулятор має намір присвятити другого етапу реформи банківської системи.