UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ видав чотирьом банкам 816 млн грн рефінансу

Гроші надані під 6% на термін до 90 днів.

Національний банк минулого тижня – у п'ятницю, 24 липня, - на тендері з рефінансування задовольнив заявки чотирьох банків на 816 млн грн під 6%. Кредит видано строком на 90 днів. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу НБУ.

У цілому, починаючи з 30 квітня, регулятор провів 11 аукціонів з 90-денного рефінансування на загальну суму близько 13,56 млрд грн.

Разом з тим, тендери, заплановані на 5 червня і 10 липня, не відбулися через відсутність заявок.

Крім того, з 8 травня по 10 липня регулятор провів три тендери з рефінансування на строк до п'яти років на загальну суму 9,71 млрд грн.

Згідно з графіком тендерів, оприлюдненому на сайті НБУ, 31 липня відбудеться наступний аукціон з 90-денного рефінансування, а 14 серпня — з рефінансування на термін від року до п'яти років.

Читайте також: Рада прийняла за основу законопроект про віднесення вимог НБУ за кредитами рефінансування до п'ятої черги кредиторів

Нагадаємо, що НАБУ підозрює Нацбанк у співучасті в розтраті 12 млрд грн рефінансування.

На думку банкірів, повернення "рефинанса" став бізнесом для власників банків і чиновників НБУ.

Як писало ZN.UA у статті "Де гроші?", понад 100 млрд грн розданого банкам-"зомбі" рефінансування не тільки пішли на фактичну підтримку бізнесів їх власників, але й перейшли на валютний і інші ринки. І вилилися в кінцевому підсумку у трикратну девальвацію національної валюти і 60-відсоткову інфляцію.