UA / RU
Підтримати ZN.ua

Питання додаткового оподаткування банків вимагає детального обговорення - НБУ

Чистий гривневий кредитний портфель бізнесу зріс на 16%, населенню -  на 28%.

Нацбанк не вбачає зараз загроз з точки зору стійкості функціонування банківської системи після прийняття рішення про додаткове оподаткування банків, але наголошує на необхідності дискусії щодо того, як найкращим чином використати ті можливості і потенціали, які наразі наявні в банківській системі. Про це в ході пресбрифінгу заявив голова НБУ Андрій Пишний.

Він підкреслив, що НБУ усвідомлює важливість пошуку необхідного ресурсу для фінансування бюджетного дефіциту, але прагне дискусії щодо ефективності і ризиків обговорюваних рішень. Одним з таких ризиків може бути потреба в декапіталізації двох державних банків після підвищеної сплати податку.

«Ми робимо ставку на те, що банківська система буде активно підтримувати, підживлювати український бізнес і потреби нашого відновлення, нашої адаптації і створення нових джерел, за рахунок яких ми будемо компенсувати можливе зменшення міжнародної фінансової підтримки. Капітал банку – це можливості розвитку, можливості нарощування кредитування. Прибуток – це джерело цього капіталу», - наголосив голова НБУ.

В ході брифінгу він зауважив, що кредитування впевнено зростає, а банки збільшують кредитні апетити. Чистий гривневий кредитний портфель бізнесу станом на 1 вересня зріс на 16% з початку року, населення – на 28%.

Читайте також: Нацбанк стимулює збільшення купівлі ОВДП банками аби профінансувати дефіцит держбюджету

Виходячи з цього НБУ розраховує, що банківська система зробить вирішальний внесок в економіку і без застосування емісійних джерел фінансування в цьому році – зберігши як свою спроможність підтримувати уряд на ринку внутрішніх запозичень, так і розвиваючи кредитування реального сектору.

«Я би дуже хотів, щоб ми прибрали емоцію з обговорення питання про повторне оподаткування банків за преміальною ставкою 50%. Дискусія повинна бути про цифри, про ефективність, про ризики, про те, як найкраще використати. Ми готові до цієї дискусії разом з Міністерством фінансів і дуже на неї розраховуємо до другого читання», - додав Пишний.

Повідомлялось, що українські банки за неповний поточний рік (за сім місяців) заробили майже 120 млрд грн. Після сплати податків їх чистий прибуток склав 93 млрд грн.