UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наступна зима вже цього року: які завдання стоять перед тепловою енергетикою сьогодні

Тепловим блокам терміново потрібні ремонти, і це не єдина проблема.

Кінець опалювального сезону, крім іншого, вже традиційно сильно залежатиме від погоди. Теплу зиму ми пройдемо нормально, середню — із проблемами. Втім, ймовірність суворої зими — дедалі менше. Хоча і її з запасами, що залишилися, пройдемо, просто буде важче. Про це пише Ігор Маскалевич, кореспондент ZN.UA, у статті «Половину опалювального сезону пройдено. Проміжний результат".

За його словами, треба починати думати про те, що буде далі. Те, як зараз ламаються теплові блоки, означає, що до наступної зими їм просто необхідний буде ремонт, інакше вони просто не витягнуті. Ремонт — це чималі гроші, які треба брати десь. Пора б подумати і про графік виведення АЕС на перезавантаження. Вирішити питання з організацією імпорту електроенергії, а коли є можливість, то й експорту.

«А ще розбиратися з тим, щоб будівництво укриттів для трансформаторів не перетворилося остаточно на суцільне розпилення коштів, що виділяються (а тенденція до цього є). Десятки мільярдів гривень вартості цієї програми для багатьох просто ресурс для відкатів потрібним людям на поставках бетону, арматури та іншого. Терміни ж введення самих укриттів зірвали, ой, вибачте, «зрушили» вправо. Хто винен? А ніхто?», – пише автор.

Є питання і щодо децентралізації енергетики. Наразі теплова енергетика тримається на 26–28 теплових працюючих блоках. Виведення з ладу кожного – проблема.

«Раз нас минають поки масовані обстріли енергосистеми, та й з погодою щастить, звільненим часом слід розпорядитися з користю», - наполягає він.

З іншими статтями Ігоря Маскалевича можна ознайомитись за посиланням.